Μπλίνκεν στο Κάιρο: Απορρίπτουμε οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας
AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool
AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Μπλίνκεν στο Κάιρο: Απορρίπτουμε οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι είχε την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την Τρίτη στο Κάιρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο, Μπλίνκεν και Σίσσι συζήτησαν σχετικά με τις «τρέχουσες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τον ρόλο του Καΐρου στη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στο θύλακα, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον απορρίπτει «οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Επισήμανε εξ άλλου τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «που θα παρέχει ειρήνη και ασφάλεια τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους».

Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησαν επίσης τους κοινούς στόχους για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την προώθηση εκεχειρίας στη Γάζα και συμφωνίας για τους ομήρους με τη μεσολάβηση των Αιγυπτίων και του Κατάρ.

Το πέμπτο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή από τον Οκτώβριο έρχεται, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν την εκστρατεία αντιποίνων εναντίον πολιτοφυλακής που πρόσκειται στο Ιράν και η οποία είχε επιτεθεί τον περασμένο μήνα και είχε σκοτώσει Αμερικανούς στρατιώτες σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι πιθανή εκεχειρία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την παύση των μαχών στη Γάζα αποτελεί κλειδί για την πρόοδο σε άλλες προκλήσεις, όπως η διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, η πορεία προς μία παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και μία συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.