Μπλίνκεν: Είμαστε σύμμαχοι αλλά έχουμε διαφορές - Τσαβούσογλου: Περιμένουμε συμφωνία
AP
AP
F-16

Μπλίνκεν: Είμαστε σύμμαχοι αλλά έχουμε διαφορές - Τσαβούσογλου: Περιμένουμε συμφωνία

«Μπορεί να είμαστε στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες, αλλά έχουμε διαφορές απόψεων», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.

«Περιμένουμε συμφωνία για τα F-16», δήλωσε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Α. Μπλίνκεν φιλοξενεί τον Μ. Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρίσκονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα F-16, καθώς και η άρνηση της Άγκυρας να δώσει πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο ζήτημα της πώλησης των αμερικανικών αεροσκαφών F-16 έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του το Κογκρέσο των ΗΠΑ, λόγω του προβληματικού ιστορικού της Άγκυρας σε ό,τι αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και άλλων συμμαχικών χωρών.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, «παζαρεύει» την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να πετύχει την έγκριση της πώλησης των F-16.

«Διαφορές απόψεων»

Στη δήλωσή του, ο Α. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. «Οι χώρες μας εργάζονται σε κρίσιμα ζητήματα και συνεχίζουν να εργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να συγχαρώ την εξαιρετική προσπάθεια της Τουρκίας σχετικά με τον διάδρομο των σιτηρών», ανέφερε.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι βοηθάει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Προκειμένου να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, θα συζητήσουμε την εφαρμογή του Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Θα εξετάσουμε διάφορα εμπόδια. Μπορεί να είμαστε στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές απόψεων. Ως σύμμαχοι, εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», είπε ο Α. Μπλίνκεν.

«Σημαντικό ζήτημα» τα F-16

Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση επρόκειτο να θιγούν ζητήματα σχετικά με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

«Θα φέρουμε και πάλι στην ημερήσια διάταξη το αίτημά μας για τα F-16. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό είναι σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Περιμένουμε έγκριση, με βάση τα στρατηγικά μας συμφέροντα σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εκφράσει επίσης τις προσδοκίες της Τουρκίας ως προς τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας: «Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας κατά του PKK και του DAESH στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Καυκάσου. Ως σύμμαχοι, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την επικοινωνία», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Η πρόσκληση άργησε δύο χρόνια

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έχουν ενταθεί από τότε που η Τουρκία απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας το 2019.

Ο Μ. Τσαβούσογλου και ο Α. Μπλίνκεν έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και σε συναντήσεις του ΟΗΕ. Ωστόσο, πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια, μέχρις ότου η κυβέρνηση Μπάιντεν να προσκαλέσει επίσημα τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μια καθυστέρηση που σύμφωνα με τους αναλυτές αντανακλά το επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Οι ΗΠΑ διαφωνούν επίσης με σχέδια της Τουρκίας για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, καθώς και με την πρόθεσή της να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη Δαμασκό. Από την πλευρά της, η Τουρκία απαιτεί από την Ουάσιγκτον να μην υποστηρίζει τις ένοπλες ομάδες των Κούρδων της Συρίας που θεωρεί τρομοκράτες.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο έχουν επίσης επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση του Κογκρέσου απέναντι στην Άγκυρα.

Οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο

Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ανεπίσημα τις επιτροπές που επιβλέπουν τις πωλήσεις όπλων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση.

Η κίνηση προκάλεσε σχόλια από μέλη του Κογκρέσου που αντιτίθενται στη συμφωνία, με τα πιο αξιοσημείωτα να προέρχονται από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να προχωρήσει στην πώληση εκτός και αν ο Μενέντεζ αλλάξει στάση.

«Ατελείωτες» απαιτήσεις

Το Σάββατο, ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών είναι «ατελείωτες».

Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία για τα F-16 δεν θα γίνει «όμηρος» της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Τσαβούσογλου: Περιμένουμε συμφωνία για τα F-16

Εκλογές στις 14 Μαΐου - Αντί-NAVTEX και προκλήσεις κατά της Ελλάδας 

Bloomberg: Διπλωματικό «παζάρι» της Τουρκίας με ΗΠΑ για Σουηδία και F-16