Επιστολή Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου προς Μπλίνκεν: Η Τουρκία δρα κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Επιστολή Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου προς Μπλίνκεν: Η Τουρκία δρα κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), Νίκος Λαριγκάκης με αφορμή την επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου, με τον τελευταίο να επιδιώκει την έγκριση πώληση των F-16 στη χώρα του.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΑΗΙ σημειώνει ότι στόχος είναι «να ενθαρρύνει μια ειλικρινή συζήτηση για την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας με βάση τις αποδεδειγμένες ενέργειες της Τουρκίας που υπονομεύουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα, ζητά από τον Μπλίνκεν να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας  για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει και να αποσύρει τις δηλώσεις αυτές και να ανακαλέσει την υποστήριξή της για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η επιστολή αναφέρει πολλά παραδείγματα της επικίνδυνης ρητορικής του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησής του για εισβολή στα ελληνικά νησιά.

«Η Τουρκία εργάζεται ενεργά ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ», έγραψε ο Λαριγάκης και συμπλήρωσε ότι «ο κατευνασμός ενός αδίστακτου δικτάτορα όπως ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά».

Επίσης, επαναλαμβάνει «την έντονη αντίθεσή μας στην πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία με βάση την πάγια θέση μας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροσκάφη που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζοντας τη νομοθεσία των ΗΠΑ για την πώληση και χρήση εξοπλισμών σε ξένες χώρες, συγκεκριμένα τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου «η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35 για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 για τα οποία συνεχίζει να υπόκειται σε κυρώσεις βάσει του CAATSA, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που είχε αναφέρει πως τυχόν πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων της CAATSA.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν παραβίαση των υφιστάμενων κυρώσεων CAATSA, μια θέση που κατέχουμε επίσης», υπογραμμίζει.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ