Μπέζος vs Μασκ: Το Τwitter θα περάσει στην επιρροή της Κίνας;

Μπέζος vs Μασκ: Το Τwitter θα περάσει στην επιρροή της Κίνας;

Ο Τζεφ Μπέζος διερωτάται εάν η Κίνα θα στηριχθεί στην Tesla του Έλον Μασκ, ώστε να καταπνίξει την κριτική που ασκείται στη χώρα στο Twitter. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δημοσίευσε ένα tweet που εγείρει ανησυχίες για πιθανή επιρροή του Πεκίνου στο Twitter ώρες αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, κατέληξε σε συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το διοικητικό συμβούλιο του Twitter για την αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μπέζος παρέθεσε μια ανάρτηση από έναν δημοσιογράφο των New York Times που απαριθμούσε τη σημασία της Κίνας για τις επιχειρήσεις της Tesla, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το tweet ανέφερε ότι η Κίνα μπορεί τώρα να έχει έναν τρόπο να διατηρεί μόχλευση στο Twitter .

Ο Μπέζος απάντησε: «Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Μήπως η κινεζική κυβέρνηση μόλις κέρδισε λίγη μόχλευση στην πλατεία της πόλης;». Ο Μασκ αποκάλεσε το Twitter «ψηφιακή πλατεία της πόλης» μετά τη σύναψη συμφωνίας τη Δευτέρα και έχει κάνει την πίστη του στην ανοιχτή συζήτηση κεντρικό σκοπό για την εξαγορά. Η συμφωνηθείσα εξαγορά έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις ενός ισχυρού και πλούσιου ατόμου, με πολλαπλά επιχειρηματικά συμφέροντα, που κατέχει μια πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από 217 εκατομμύρια ανθρώπους και διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής και της ατζέντας των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Twitter απαγορεύεται στην Κίνα από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας, ωστόσο, ελλοχεύει τώρα ο κίνδυνος ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή για να εμποδίσει χρήστες από το εξωτερικό να επικρίνουν την κυβέρνησή του.

Αργότερα, όμως ο Τζεφ Μπέζος περιόρισε τα σχόλια για τον νέο ιδιοκτήτη του Twitter κι έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο στον Μασκ.Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ο Μασκ δεν θα μπει στο... τσεπάκι της Κίνας.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από αυτή την άποψη είναι η πολυπλοκότητα στην Κίνα για την Tesla, παρά η λογοκρισία στο Twitter», έγραψε ο Τζεφ Μπέζος στο Twitter. «Αλλά θα δούμε. Ο Μασκ είναι εξαιρετικά καλός στην πλοήγηση αυτού του είδους της πολυπλοκότητας», πρόσθεσε.

Τι απαντά το Πεκίνο 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία βάση στα σενάρια ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla για να επηρεάσει το περιεχόμενο στο Twitter. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης την Τρίτη, με αφορμή την εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τον Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτη της Tesla.

Περίπου τα μισά αυτοκίνητα που πούλησε η Tesla παγκοσμίως πέρυσι κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.

Διχασμένοι οι Αμερικανοί

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο χαιρέτισαν την είδηση για την εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, ενώ οι Δημοκρατικοί την κατέκριναν ως μία ένδειξη ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να συγκρατήσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, μέλος της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαιρέτισε την είδηση μέσω μιας ανάρτησής του στο Twitter, αναφέροντας: «Η ελευθερία του λόγου επιστρέφει»

Ο Τζόρνταν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ασκήσει κριτική στο Twitter για την απαγόρευση συμμετοχής στην αναφερόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων σημαντικών συντηρητικών μελών του κόμματος. Η πρόσβαση του Τραμπ απαγορεύτηκε εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης μεγαλύτερης βίας μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter ακόμη και αν ο λογαριασμός του αποκατασταθεί, ενώ θα παραμείνει στην δική του πλατφόρμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν, μία άλλη Ρεπουμπλικανή, δήλωσε: “Ελπίζω ότι ο Ίλον Μασκ θα βοηθήσει στον έλεγχο της ιστορίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών αναφορικά με τη λογοκρισία κατά χρηστών που έχουν μία διαφορετική άποψη.”

Ωστόσο, η Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μία προοδευτική γερουσιαστής που ασκεί κριτική στις πλατφόρμες τεχνολογίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας.”

«Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ίλον Μακ παίζουν με ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων από οποιονδήποτε άλλον συγκεντρώνοντας δύναμη για το προσωπικό τους κέρδος. Χρειαζόμαστε έναν φόρο για τον πλούτο και ισχυρούς κανόνες προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες,» ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μία αιτία για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

«Χρειαζόμαστε την ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας που δίνουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο για τα προσωπικά τους δεδομένα διασφαλίζοντας την αμεροληψία και τη διαφάνεια», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο ίδιος βουλευτής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι μειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.