Μπάιντεν: Έκκληση για περαιτέρω καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας

Μπάιντεν: Έκκληση για περαιτέρω καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Παρασκευή την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, προειδοποιώντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οξύνει την ανάγκη για επείγουσα δράση.

Στην τρίτη virtual συγκέντρωση του Major Economies Forum (MEF) υπό την προεδρία του, ο Μπάιντεν προέτρεψε τις χώρες να επιταχύνουν τις κινήσεις για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, να υιοθετήσουν φιλόδοξους στόχους για οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Κάλεσε επίσης τις χώρες να δαπανήσουν συνολικά 90 δισ.δολάρια για να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση καθαρών τεχνολογιών και να αναπτύξουν νέα λιπάσματα που μειώνουν τις γεωργικές εκπομπές και ενισχύουν την επισιτιστική ασφάλεια.

«Η βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στο κράτος της Ουκρανίας έχει τροφοδοτήσει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και έχει οξύνει την ανάγκη για επίτευξη μακροπρόθεσμης αξιόπιστης ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας», είπε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συνεργασία για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο, ο οποίος έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας παγκοσμίως.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους μεγάλους παραγωγούς και καταναλωτές φυσικού αερίου για να ξεκινήσουν μια «παγκόσμια ενεργειακή οδό μεθανίου» που θα παρέχει νέους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους για τον μετριασμό του μεθανίου στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θα εργάζονται για την εξάλειψη των συνηθισμένων εκρήξεων αερίου το αργότερο 2030.

Η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να δαπανήσει 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα επίδειξης μεγάλης κλίμακας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών και θα παροτρύνει άλλες χώρες να συμμετάσχουν για να φτάσουν τις εκτιμώμενες επενδυτικές ανάγκες των 90 δισ.δολαρίων, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πέρυσι υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο όριζε ότι τα μισά από όλα τα ελαφρά οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2030, προέτρεψε και άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.