Μόσχα και Πεκίνο εξετάζουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στη Σελήνη
Shutterstock
Shutterstock

Μόσχα και Πεκίνο εξετάζουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στη Σελήνη

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο φεγγάρι από το 2033-35, δήλωσε την Τρίτη ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει την κατασκευή σεληνιακών οικισμών.

Ο Μπορίσοφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για ένα σεληνιακό πρόγραμμα και ότι η Μόσχα είναι σε θέση να συμβάλει με την τεχνογνωσία της στην «πυρηνική διαστημική ενέργεια».

«Σήμερα εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο ενός σχεδίου - κοντά στο 2033-2035 - να παραδώσουμε και να εγκαταστήσουμε μια μονάδα ενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους μας», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα ήταν σε θέση να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των μελλοντικών σεληνιακών οικισμών, είπε, διευκρινίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση...θα πρέπει να γίνει με αυτόματο τρόπο, χωρίς την παρουσία ανθρώπων», δήλωσε για το πιθανό σχέδιο.

Ο Μπορίσοφ μίλησε επίσης για τα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή ενός πυρηνοκίνητου «φορτηγού διαστημόπλοιου». Είπε ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το σχέδιο έχουν επιλυθεί, εκτός από την εξεύρεση λύσης για τον τρόπο ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα.

«Πράγματι εργαζόμαστε πάνω σε ένα διαστημικό "ρυμουλκό". Αυτή την τεράστια [...] κατασκευή που θα είναι σε θέση, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και μια τουρμπίνα υψηλής ισχύος...να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μια τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά απόβλητα και να ασχολείται με πολλές άλλες εφαρμογές», εξήγησε ο Μπορίσοφ.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τον περασμένο μήνα την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα σχεδίαζε να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, λέγοντας ότι πρόκειται για ψευδείς ισχυρισμούς και ότι πρόκειται για ένα «τέχνασμα» με στόχο να παρασύρει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις για τα όπλα, με τους όρους της Δύσης.