Μισέλ: Η Ουκρανία όλο και πιο κοντά στην  Ευρωπαϊκή Ένωση
Shutterstock
Shutterstock

Μισέλ: Η Ουκρανία όλο και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εμπόλεμο Κίεβο, ότι η Ουκρανία συνεχίζει να πλησιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χαρακτήρισε την πρόοδο του Κιέβου αξιοσημείωτη.

Ο Μισέλ προχώρησε στη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνέπεσε με τη 10η επέτειο από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πρόεδρο και έθεσαν το Κίεβο σε μια αποφασιστική φιλοδυτική πορεία.

Η επίσκεψη του Μισέλ στην ουκρανική πρωτεύουσα, 21 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την επικείμενη απόφαση περί ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Το Κίεβο ελπίζει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να ξεκινήσουν τη μακρά διαδικασία των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξή του στο μπλοκ.

Ο Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, δήλωσε ότι οι φιλοδοξίες για ένταξη στην ΕΕ ήταν για το Κίεβο ένα «ρομαντικό όνειρο» πριν από δύο δεκαετίες, αλλά τώρα έχει γίνει «πραγματικότητα» και ότι «δεν είναι πλέον δυνατόν να σταματήσουμε την πρόοδό μας».

«Ως εκ τούτου, το καθεστώς μας ως υποψήφιο μέλος και οι περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», ανέφερε.

Η Σαντού, η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος της Μολδαβίας, η οποία και εκείνη ελπίζει να εξασφαλίσει την έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα, ταξίδεψε στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η Ουκρανία και η Μολδαβία διεξάγουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να κερδίσουν τα μέλη της ΕΕ στοχεύοντας στην έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών. Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να αποφασίσουν αν θα εκκενώσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα αναλύσουν την πολυαναμενόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενημερώνει για την ισχύουσα κατάσταση των χωρών που προσδοκούν την ένταξή τους.