Μετά το ταξίδι στο Κίεβο ο Μπάιντεν συγκεντρώνει τους Συμμάχους στην Πολωνία
AP
AP

Μετά το ταξίδι στο Κίεβο ο Μπάιντεν συγκεντρώνει τους Συμμάχους στην Πολωνία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στην Ουκρανία, συγκέντρωσε  τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, για να αποδείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την Ουκρανία και δεσμεύονται να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας.

Σε ένα ταξίδι που ήταν σαφώς προγραμματισμένο για να επισκιάσει τη σημαντική ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από την επέτειο της εισβολής, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ισχυρότερης δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία αργότερα, συγκεντρώνοντας υποστήριξη για την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο του χωρίς να διαφαίνεται τέλος.

Ξεκίνησε το ταξίδι του τη Δευτέρα με ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Ουκρανία, το οποίο χρεώθηκε ως η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος να ελέγχουν την περιοχή.

Η Πολωνία έχει τα μεγαλύτερης έκτασης σύνορα του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και υπήρξε η κύρια οδός εισόδου για όπλα και εξόδου για πρόσφυγες. Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ντούντα δήλωσε ότι οι άνδρες θα συζητήσουν για την ασφάλεια της Πολωνίας και την κλιμάκωση των πόρων του ΝΑΤΟ εκεί.

"Δεν είναι μυστικό ότι θα μιλήσουμε για την αύξηση της παρουσίας, επίσης όσον αφορά τις υποδομές, του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Marcin Przydacz στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVN 24.

Η επίσκεψη χαιρετίστηκε από τους απλούς Πολωνούς και από τα 2,5 εκατομμύρια Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες από τη σύγκρουση, που ζουν τώρα στη χώρα. Πολλοί ζήτησαν μια πιο τολμηρή δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών, την οποία ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής συγκρατηθεί να προσφέρει.

"Ελπίζουμε ότι (οι ΗΠΑ) θα αυξήσουν τις αποστολές όπλων, ότι τα πράγματα στο μέτωπο θα βελτιωθούν και ότι θα νικήσουμε", δήλωσε η Αλίνα Κίικο, 32 ετών, Ουκρανή στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Στον κυκλικό κόμβο Roman Dmowski στο κέντρο της πόλης, μια γιγαντοοθόνη διαφήμισης έγραφε στα αγγλικά το σύνθημα: "Μπάιντεν, δώσε F-16 στην Ουκρανία", αναφερόμενη στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Διαδηλωτές ανάρτησαν πανό με το ίδιο σύνθημα έξω από το ξενοδοχείο όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν καθώς έφευγε για τη συνάντησή του με τον Ντούντα στο πολωνικό προεδρικό μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε στρατιωτική τιμητική φρουρά.

Ο κάτοικος της Βαρσοβίας Μάριαν Σουιτάλα, 70 ετών, δήλωσε ότι ελπίζει "ότι αυτή η σύγκρουση θα επιλυθεί με κάποιον τρόπο και θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή".

«Εννέα του Βουκουρεστίου»

Πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον αύριο Τετάρτη, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες των "Εννέα του Βουκουρεστίου", των χωρών που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, για να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στην ασφάλειά τους. Όλες εντάχθηκαν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία αφού κυριαρχήθηκαν από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και οι περισσότερες είναι τώρα μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στο Κίεβο τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε μεγαλύτερη στήριξη για την Ουκρανία που περιλαμβάνει 450 εκατομμύρια δολάρια για πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαρματικά συστήματα και ραντάρ αεράμυνας και 10 εκατομμύρια δολάρια για ενεργειακές υποδομές.

Το μήνυμα του προέδρου της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προς τον Μπάιντεν θα είναι ότι επιθυμεί «μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και, φυσικά, περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο λιθουανικό ραδιόφωνο την Τρίτη.

«Η Λιθουανία και άλλες ομοϊδεάτισσες χώρες έχουν διάφορα αιτήματα, τα οποία αφορούν την αεράμυνα, την εμπροσθοβαρή αμυντική παρουσία, τα συστήματα αεράμυνας και μεγαλύτερες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία", δήλωσε ο Asta Skaisgiryte.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει πρόσθετες κυρώσεις κατά ατόμων και εταιρειών που "προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις και να αναπληρώσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας", δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Πούτιν, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, υπερασπίστηκε την απόφασή του να προχωρήσει σε πόλεμο και υποσχέθηκε να επικρατήσει. Επίσης, έκανε επίδειξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, ανακοινώνοντας την αναστολή μιας συνθήκης ορόσημο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δηλώνοντας ότι νέα στρατηγικά συστήματα τέθηκαν σε μάχιμη υπηρεσία και προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Πριν από ένα χρόνο, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τους δύσπιστους συμμάχους ότι η μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας ήταν ο προάγγελος του πολέμου. Εκείνη την εποχή, ακόμη και ορισμένοι μέσα στην ίδια του την κυβέρνηση αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει μια εισβολή.

Αντ' αυτού, οι δυνάμεις της Ουκρανίας κράτησαν το Κίεβο και απώθησαν τη Ρωσία από κάποια από τα εδάφη που κατέλαβε τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, με τη βοήθεια των δυτικών όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες ή και χρόνια.