«Με τρομερούς ρυθμούς» αυξάνεται η οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα
Reuters

«Με τρομερούς ρυθμούς» αυξάνεται η οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα

Η γερμανική οικονομία βρέθηκε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις άμεσες επενδύσεις και το εμπορικό της έλλειμμα να φτάνει σε νέα ύψη, παρά τις πολιτικές πιέσεις στο Βερολίνο να απομακρυνθεί από το Πεκίνο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. 

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα αποδυναμώθηκε σημαντικά, αναφέρει στη μελέτη του το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW), επικαλούμενο οικονομολόγους που επισημαίνουν μια τάση προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής στην κινεζική αγορά.

«Η γερμανική οικονομία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο», δήλωσε ο Γιούργκεν Μάθις, ο επικεφαλής της μελέτης. Προειδοποίησε ότι αυτή η εξάρτηση αποτελούσε πολιτικό πρόβλημα καθώς η στάση του Πεκίνου απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Ταϊβάν προκάλεσε θέμα για τις επιχειρηματικές σχέσεις της Γερμανίας με τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

«Ωστόσο, παρά αυτούς τους κινδύνους και τα προβλήματα, οι οικονομικές αλληλεξαρτήσεις με την Κίνα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση με τρομερό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του 2022», είπε ο οικονομολόγος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα ανήλθαν σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, υπερβαίνοντας κατά πολύ την προηγούμενη αξία επενδύσεων του προηγούμενου εξαμήνου που ανήλθε σε 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μερίδιο της Κίνας στις γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκε στο 12,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών αγαθών αυξήθηκαν σε αξία κατά 45,7% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, σύμφωνα με το IW.

Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα είχε εκτιναχθεί σε 41 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα μέσα του 2022, ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι το χάσμα επρόκειτο να διευρυνθεί περαιτέρω.

Το IW ζήτησε αλλαγή πολιτικής, προτρέποντας τη μείωση των κινήτρων για συναλλαγές με την Κίνα και μια στροφή προς περισσότερο εμπόριο με άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.

Ο Μάθις κάλεσε επίσης τις γερμανικές επιχειρήσεις να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, προειδοποιώντας ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, για παράδειγμα εάν εισβάλει στην Ταϊβάν, θα απειλούσε τις ιδιαίτερα εκτεθειμένες εταιρείες με χρεοκοπία.

«Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση σαν αυτή που είδαμε με τις τράπεζες», είπε.