Μακρόν σε Πεκίνο: Μην εξοπλίσετε τη Ρωσία
AP Photo
AP Photo

Μακρόν σε Πεκίνο: Μην εξοπλίσετε τη Ρωσία

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Πεκίνο ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να εξοπλίσει τη Ρωσία» και να έχει «διαρκή πόλεμο».

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην ασιατική χώρα μετά από τέσσερα χρόνια, σε μία κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, που επισκιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε ο ίδιος, λίγο μετά την άφιξή του, η Γαλλία επιδιώκει να συνεργαστεί με την Κίνα για την ειρήνη.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να παρέχει όπλα στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, μια πράξη που, όπως τόνισε, θα καταστήσει το Πεκίνο συνένοχο σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το συμφέρον της Κίνας δεν είναι να έχει διαρκή πόλεμο», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα επιδιώξει «να καταστήσει την Κίνα συνυπεύθυνη για την ειρήνη» στην Ουκρανία, όταν θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ο Μακρόν σχεδίαζε να παροτρύνει τον Σι στις συνομιλίες την Πέμπτη να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Πεκίνου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, κανείς δεν περιμένει θεαματική αλλαγή στην κινεζική θέση.

Ευρωπαϊκή ενότητα

Ο Μακρόν συνοδεύεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας έναντι του Πεκίνου, ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Στον αντίποδα, ο Σι και ο Πούτιν διακήρυξαν ότι οι χώρες τους έχουν «φιλία χωρίς όρια» πριν από την επίθεση της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία. Το Πεκίνο αρνήθηκε να επικρίνει το Κρεμλίνο, αλλά προσπάθησε να εμφανιστεί ουδέτερο, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε ομιλία προς τους Γάλλους κατοίκους της Κίνας, ο Μακρόν είπε ότι «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει και με κάποιο τρόπο να δεσμεύσει την Κίνα προς μια κοινή ευθύνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε διεθνή θέματα», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες που είναι χρήσιμες για τον ουκρανικό λαό».

«Ο διάλογος με την Κίνα είναι απαραίτητος», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Γαλλική Πρεσβεία.

Απρόθυμος ο Σι να πιέσει τον Πούτιν

Η κυβέρνηση του Σι βλέπει τη Ρωσία ως πηγή ενέργειας και ως εταίρο στην αντίθεση σε αυτό που και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που συμβάλλει στη στήριξη των εσόδων του Κρεμλίνου εν μέσω δυτικών κυρώσεων. Αυτό αυξάνει την κινεζική επιρροή, αλλά ο Σι φαίνεται απρόθυμος να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη συνεργασία πιέζοντας τον Πούτιν.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πούτιν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

«Η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία των εθνών είναι μέρος» του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο επιβεβαίωσε η Κίνα, είπε ο Μακρόν.

Η υπεράσπιση αυτών των αρχών «σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί και να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν δρόμο για την ειρήνη», είπε ο Μακρόν. Σημείωσε ότι η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο τον Φεβρουάριο και ότι ενώ η Γαλλία δεν συμφωνεί πλήρως με αυτό, το σχέδιο «δείχνει βούληση δέσμευσης προς την επίλυση της σύγκρουσης».

Προειδοποίηση από την Κομισιόν

Την περασμένη εβδομάδα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να αναπτύξει μέτρα για την προστασία του εμπορίου και των επενδύσεων που η Κίνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για τους δικούς της σκοπούς ασφάλειας, καθώς και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, δήλωσε τη Δευτέρα στο γαλλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο FranceInfo ότι το μήνυμα προς τις κινεζικές αρχές είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να παίξουν μια χώρα εναντίον μιας άλλης».

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι «πολλές σημαντικές συμφωνίες» επρόκειτο να υπογραφούν μεταξύ γαλλικών και κινεζικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Συνοδεύεται από περισσότερους από 50 Γάλλους Διευθύνοντες Συμβούλους, μεταξύ των οποίων από την Airbus, τον κατασκευαστή σιδηροδρομικού εξοπλισμού Alstom και τον ενεργειακό κολοσσό EDF.

Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν στην Κίνα με την ελπίδα να πείσουν το Πεκίνο να καταγγείλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να «παγώσει» κάπως την πρόσφατη συγγένειά του με το Κρεμλίνο.

Η Ευρώπη των 27 βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, επιδιώκοντας να αναπτύξει οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, αλλά και επιβεβαιώνοντας στενή πολιτική και πολιτιστική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο με την κλιμάκωση της ρητορικής της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι του Πεκίνου και, ακόμη περισσότερο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα στο εμπόριο

Μακρόν - Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα: Κοινό ταξίδι, διαφορετικά σχέδια

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας: Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν στο Πεκίνο