Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία - Για πρώτη φορά οι Ρώσοι παραδέχονται απώλειες

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία - Για πρώτη φορά οι Ρώσοι παραδέχονται απώλειες

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις την τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από λευκορωσικό έδαφος έπληξαν το αεροδρόμιο της πόλης Ζιτομίρ.

Σημειώνεται ότι σήμερα, για πρώτη φορά, από την έναρξη της εισβολής, η ρωσική πλευρά παραδέχεται απώλειες. «Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες Ρώσοι στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει στην Ουκρανία 1.067 στρατιωτικούς στόχους.

Πάντως, επισημαίνεται πως «οι απώλειες που έχουν υποστεί οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ λιγότερες από αυτές που έχουν υποστεί οι εξτρεμιστές εθνικιστές».  

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι δέχθηκε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία επί λευκορωσικού εδάφους, αλλά εμφανίζεται απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Η ΕΕ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι χώρες του ΝΑΤΟ εντείνουν τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έθεσε σε ετοιμότητα τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ 01:33

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση να θέσει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής, ως απάντηση στις, όπως τις αποκάλεσε, «επιθετικές δηλώσεις» των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αυτή την ενέργεια, επισημαίνοντας πως ο Πούτιν «κατασκευάζει απειλές που δεν υπάρχουν προκειμένου να δικαιολογήσει περαιτέρω επιθετικότητα»,

Η Ουκρανία συμφώνησε για διαπραγματεύσεις με την Ρωσία «χωρίς περιορισμούς», όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο οποίος πάντως εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά όπως είπε, «ας το δοκιμάσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να έχει οποιαδήποτε αμφιβολία πως εγώ, ως πρόεδρος, δεν προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο όταν υπήρξε η ευκαιρία».

Το Κίεβο παραμένει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων και ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει σειρά εμποδίων επί του πεδίου. Δορυφορικές εικόνες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, απεικονίζουν μια ρωσική φάλαγγα αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και οχημάτων, μήκους 5 χιλιομέτρων, να κατευθύνονται προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει όπλα για την Ουκρανία. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, η οποία δεν είχε στείλει στρατιωτικό υλικό σε χώρα σε ένοπλη σύγκρουση από το 1939 όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Φινλανδία.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών αεροσκαφών των Ρώσων ολιγαρχών, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην ΕΕ του «Russia Today», του «Sputnik» και των θυγατρικών τους.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας υθοθέτησε, κατόπιν αιτήματος χωρών της Δύσης, απόφαση με την οποία συγκαλείται για τη Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 368.000 έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία με κατεύθυνση τις γειτονικές χώρες, ενώ υπάρχουν φόβοι ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 4 εκατομμύρια, αν οι μάχες συνεχιστούν.

Οι χώρες της Δύσης αποφάσισαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές λόγω της μείωσης των αποθεμάτων οξυγόνου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε συντετριμμένος από τον πόλεμο, καταδικάζοντας τους ανθρώπους που «εμπιστεύονται την διαβολική και διεστραμμένη λογική των όπλων».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει επιπλέον στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια 40 εκατομμυρίων λιρών (47,8 εκ. ευρώ), ενώ οι ΗΠΑ ανθρωπιστική βοήθεια 54 εκατ. δολαρίων (48,36 εκ. ευρώ).       

Η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μάλγιαρ υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απώλειες 4.300 ανδρών.

Η ρωσική Αστυνομία συνέλαβε πάνω από 1.400 άτομα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις την Κυριακή, με τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων να υπολογίζεται στους 4.000.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:04

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε σήμερα ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom.

«Οι ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν το κόσμημα της ουκρανικής αεροπορίας, το An-225» στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, όπου το αεροσκάφος «βρισκόταν για επισκευές», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αυτό το μοναδικό στον κόσμο αεροσκάφος, που είχε μήκος 84 μέτρα και μπορούσε να μεταφέρει φορτίο περίπου 250 τόνων με ταχύτητα που έφτανε τα 850 χλμ/ώρα, είχε βαπτιστεί «Mriya», «Όνειρο» στα ουκρανικά.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το 'Mriya' μας. Όμως δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ είναι το θέατρο βίαιων συγκρούσεων από την Πέμπτη που άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία από το ρωσικό στρατό, ο οποίος επιχειρεί να καταλάβει αυτή τη στρατηγικής σημασίας υποδομή.

Ο Ukroboronprom εκτιμά πως η αποκατάσταση του «Mriya» θα κόστιζε πάνω από 3 δισεκ. δολάρια και θα απαιτούσε περισσότερο από πέντε χρόνια.

«Αποστολή μας είναι να ενεργήσουμε ούτως ώστε οι δαπάνες αυτές να καλυφθούν από τη Ρωσία, η οποία προκάλεσε εσκεμμένα ζημιές στην ουκρανική αεροπορία», υπογράμμισε ακόμη ο όμιλος.

Το An-225 είχε αρχικά κατασκευαστεί στο πλαίσιο των σοβιετικών αεροναυτικών προγραμμάτων, κυρίως για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν, και είχε πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του το 1988.

Έπειτα από χρόνια αδράνειας ελλείψει μέσων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το μοναδικό υφιστάμενο μοντέλο του An-225 πραγματοποίησε το 2001 μια δοκιμαστική πτήση στο Γκοστομέλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Έκτοτε το εκμεταλλευόταν η ουκρανική αεροπορική εταιρεία Antonov Airlines για πτήσεις μεταφοράς φορτίου εφόσον της το ζητούσαν οι πελάτες της και το αεροπλάνο αυτό είχε μεγάλη ζήτηση ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας της Covid-19.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:45

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από την Δευτέρα, όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση της ΕΕ να κλείσει το σύνολο του εναέριου χώρου της σε όλα τα ρωσικά αεροπλάνα.

«Εξαιτίας περιορισμών που αφορούν τον εναέριο χώρο, τους οποίους έθεσαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές αρχές, η Aeroflot αναστέλλει από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της προς το σύνολο των ευρωπαϊκών προορισμών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:43

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει στην Ουκρανία ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη από την Βουλγαρία, την Σλοβακία και την Πολωνία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάικλ Μπέρνμπαουμ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε πως η Ένωση θα στηρίξει την προμήθεια όπλων στο Κίεβο αξίας 450 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:34

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματισθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:27

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Αύριο στον ΟΗΕ θα υπάρξει πρωτοβουλία για ανθρωπιστική ανακωχή, για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία», τόνισε ο Ντι Μάιο.

«Οι κυρώσεις αφορούν ολιγάρχες, τράπεζες, αλλά και τον Λαβρόφ και τον Πούτιν. Εύχομαι οι αυριανές συνομιλίες να οδηγήσουν σε λύση. Η διαπραγμάτευση, όμως, θα πρέπει να είναι πραγματική και ειλικρινής. Αν ο Πούτιν πει: "O Ζελένσκι πρέπει να παραιτηθεί και να αποσύρει τους στρατιώτες του", θα είναι πρόκληση, και όχι διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Ο Ντι Μάιο τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι Ευρώπη και όχι μια μακρινή τοποθεσία» και πως «η ευρωπαϊκή αντίσταση πολεμά στους δρόμους του Κιέβου».

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν νόμιζε ότι θα καταλάμβανε την Ουκρανία μέσα σε δυο ημέρες, αλλά αυτό δεν συνέβη χάρη στην θαρραλέα αντίσταση του προέδρου Ζελένσκι και όλου του ουκρανικού λαού».

«Στηρίζω την κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία εξελέγη δημοκρατικά, και ερωτώ: "οι ουκρανοί πολίτες έχουν δικαίωμα να προσβλέπουν σε ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;"» είπε, επίσης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στις δηλώσεις του στην Rai χαρακτήρισε την Ρωσία, υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «μια μη δημοκρατία, η οποία βασίζεται στην οικονομική και στρατιωτική ισχύ».

«Με τις κυρώσεις, στηρίζουμε την κοινωνία των πολιτών. Οι Ουκρανοί πολίτες είναι αδέλφια μας, όπως και οι Ρώσοι, στηρίζουμε και τους δυο», δήλωσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Οι πολίτες της χώρας του υπερασπίζονται την ιδέα να μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με μια δύναμη την οποία ο ρωσικός στρατός δεν διαθέτει. Ο Πούτιν έκανε λάθος υπολογισμούς, διότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έμεινε με τον λαό του και εμψυχώνει την αντίστασή του», κατέληξε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:08

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα, κατόπιν αιτήματος των Δυτικών, απόφαση με την οποία συγκαλείται για αύριο, Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:57

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Γάλλους υπηκόους που διαμένουν σε ρωσικές πόλεις να τις εγκαταλείψουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:40

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή», λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν το νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ.

Οι «27», ενέκριναν, επίσης, την απαγόρευση του εναέριου χώρου της ΕΕ για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και όλα τα ρωσικά αεροπλάνα, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην ΕΕ του "Russia Today", του "Sputnik" και των θυγατρικών τους που «παραπληροφορούν», όπως είπε ο Μπορέλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:36

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της επενδυτικής εταιρείας του, της LetterOne, και έγινε έτσι ο πρώτος ρώσος ολιγάρχης που τάσσεται κατά της σύγκρουσης, μιας «τραγωδίας» που σύμφωνα με τον ίδιο θα «ρημάξει» τις δύο χώρες.

«Γεννήθηκα στη δυτική Ουκρανία, όπου έζησα μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου είναι ουκρανοί πολίτες και ζουν στο Λβιβ, την πόλη που προτιμώ», γράφει σ' αυτή την επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα από την οικονομική εφημερίδα Financial Times και το περιεχόμενό της επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη LetterOne.

«Όμως πέρασα επίσης μεγάλο μέρος της ζωής μου ως ρώσος πολίτης, κτίζοντας επιχειρήσεις και κάνοντάς τις να ανθίσουν. Είμαι βαθιά δεμένος με τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και βλέπω τη σημερινή σύγκρουση σαν μια τραγωδία και για τους δύο», συνεχίζει.

«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις, είμαι ένας επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους μου στη Ρωσία και την Ουκρανία», προσθέτει.

«Είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Η κρίση αυτή θα κοστίσει ζωές και θα ρημάξει τα δύο έθνη που είναι αδέλφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», καταλήγει, λέγοντας πως επιθυμεί να δει αυτή την «αιματοχυσία» να τελειώνει.

Γεννημένος τον Απρίλιο 1964 σε μια εβραϊκή οικογένεια του Λβιβ και πτυχιούχος ενός τεχνικού πανεπιστημίου της Μόσχας, ο Μιχαήλ Φρίντμαν αναρριχήθηκε μετά το τέλος της ΕΣΣΔ στο πόντιουμ των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας που εκτείνεται από τους υδρογονάνθρακες μέχρι τις τράπεζες, περνώντας από τις τηλεπικοινωνίες και τη διανομή.

Είναι ένας από τους συνιδρυτές, το 1991, της Alfa Bank, μίας από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

Το 2018 περιελήφθη σ' έναν κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με προσωπικότητες του οικονομικού και πολιτικού κόσμου που θεωρούνται πως βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να επιβληθούν σε βάρος του κυρώσεις.

Το περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία του σε 11,7 δισεκ. δολάρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:20

Μετά την κλιμάκωση από Πούτιν ο οποίος έφτασε νωρίτερα στο σημείο να διατάξει να είναι σε ετοιμότητα οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, τώρα στο παιχνίδι μπαίνει και ο στενός του σύμμαχος, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, μέσω της οποίας εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, έφτασε στο σημείο να απειλήσει τη Δύση ότι η πολιτική των κυρώσεων οδηγεί σε «Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων», απείλησε τη Δύση ο Λουκασένκο.

Κινούμενος στην γραμμή εκφοβισμού του στενού του συμμάχου, επιχειρεί κι εκείνος να εκφοβίσει τη Δύση μετά και τις χθεσινοβραδινές κυρώσεις από ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες χώρες που βάζουν πραγματική βόμβα στα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας.

Στην λογική αυτή, ο Λευκορώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το Μινσκ και η Μόσχα θα επιβάλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις κατά της Δύσης. «Οι κυρώσεις μας, που θα επιβληθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα είναι ογκώδεις. Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Εάν χρειαστεί, θα χτίσουμε αυτά τα μέτρα αλλά όχι εις βάρος μας», είπε ο Λευκορώσος δικτάτορας, κάνοντας ιστορικές αναφορές στο τότε Σιδηρούν Παραπέτασμα. «Είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ: Σιδηρούν παραπέτασμα, Σιδηρούν παραπέτασμα. Άρχισε να πέφτει εδώ και πολύ καιρό. Ενδεχομένως να έχει μείνει μόνο ένα στενό κενό, αφήνοντας λίγο φως να περάσει. Όταν το Σιδηρούν παραπέτασμα δεν τους ωφέλησε, το επέκριναν. Τώρα το χαμηλώνουν οι ίδιοι. Δεν το χρειαζόμαστε. Δε θα το κάνουμε να πέσει. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί», κατέληξε ο Λουκασένκο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:06

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το κορυφαίο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε σήμερα πως η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι εισέβαλε στην Ουκρανία για να αποτρέψει μια γενοκτονία είναι ψευδής και ζητώντας από τους δικαστές να δώσουν εντολή για «προσωρινά μέτρα» για να προστατευθεί η Ουκρανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε δήλωσή του, το δικαστήριο επιβεβαίωσε πως έλαβε την προσφυγή της Ουκρανίας. Δεν έκανε γνωστό πότε θα εξετασθεί η υπόθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:47

Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα παγώσει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και θα αρχίσει μια πλήρη έξοδο από τη χώρα αυτή στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

«Ο στόχος είναι το ταμείο να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το πετρελαϊκό αυτό ταμείο, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, διαθέτει συμμετοχές περίπου 2,7 δισεκ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με το νορβηγικό Τύπο.

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη Ρωσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:40

Μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης και οχημάτων καταγράφεται σε δορυφορικές εικόνες από περιοχή 40 μίλια (64 χιλιόμετρα) μακριά από το Κίεβο.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies Maxar δείχνουν κονβόι μήκους 5 χιλιομέτρων, που αποτελείται από εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:37

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το «πράσινο φως» για την απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν το απόγευμα της Κυριακής.

Τα μέτρα της ΕΕ που ανακοινώθηκαν σήμερα,έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ, δηλαδή τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT, γεγονός που σημαίνει αδυναμία ότι δεν θα εισπράττουν χρήματα για τα εμπορεύματα που εξάγουν στην ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:34

Η Δανία θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει «νομικό κώλυμα».

«Είναι μια επιλογή που κάποιος μπορεί να κάνει. Αυτό ισχύει ασφαλώς για όλους τους Ουκρανούς που κατοικούν εδώ, αλλά επίσης για άλλους που σκέπτονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στη σύγκρουση», δήλωσε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ακόμη πως η Δανία θα δωρίσει στην Ουκρανία 2.700 αντιαρματικά όπλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:12

Για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των των Ευρωπαίων πολιτών.

«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η κ. Γιόχανσον και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:54

H Σουηδία ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Όπως τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον είναι η πρώτη φορά που η Στοκχόλμη στέλνει όπλα σε πολεμική σύγκρουση από το 1939 όταν η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλει στη Φινλανδία. 

Σύμφωνα με την Άντερσον, η Σουηδία θα στείλει 5.000 αντιαρματικούς εκτοξευτές μίας χρήσης, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 5.000 κράνη και 135.000 μερίδες φαγητού.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η ασφάλειά μας εξυπηρετείται καλύτερα από εμάς που υποστηρίζουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση της Σουηδίας έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της ΕΕ ότι θα αγοράσει όπλα και θα τα παραδώσει στην Ουκρανία, αλλά και τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι θα προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες εάν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:48

«Σταματήστε τον πόλεμο! Σταματήστε τον Πούτιν!»: από το Βερολίνο μέχρι την Πράγα, περνώντας από τη Μαδρίτη και το Βίλνιους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τα χρώματα της Ουκρανίας, το κίτρινο και το μπλε, διαδήλωσαν σήμερα στην Ευρώπη για να καταγγείλουν τη ρωσική εισβολή και να εκφράσουν το φόβο τους για μια επέκταση της σύγκρουσης.

Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο, 70.000 στην Πράγα, 40.000 στη Μαδρίτη, 15.000 στο Άμστερνταμ, 10.000 στην Κοπεγχάγη.

Στο Βερολίνο, οι συγκεντρωμένοι ήταν πενταπλάσιοι απ' ό,τι περίμεναν οι οργανωτές, γεγονός που μαρτυρεί τη συγκίνηση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξυπνάει σκοτεινές μνήμες σ' αυτή τη μητρόπολη που μέχρι το 1990 ήταν το επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου.

«Το Βερολίνο στα 670 χιλιόμετρα από τη γραμμή του Μετώπου», «Stop the killer», «Όχι 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος», έγραφαν τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Slava Ukraini» (Δόξα στην Ουκρανία), φώναζαν επίσης διαδηλωτές μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας κρατώντας ουκρανικές σημαίες.

Η Γερμανία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 300.000 άτομα ουκρανικής καταγωγής ή εθνικότητας, καθώς και μια μεγάλη ρωσική διασπορά, κυρίως στο Βερολλίνο.

Στην Πράγα, η περίφημη πλατεία Βεντσεσλάς, στην καρδιά της τσεχικής πρωτεύουσας, είχε μαυρίσει από τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μέρος συμβολικό, καθώς εκεί ήταν κυρίως που διεξήχθη η αντιπαράθεση με τα ρωσικά άρματα μάχης το 1968 κατά την «Άνοιξη της Πράγας».

«Ντροπή» φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε το θηρίο» και συνέκριναν τον αρχηγό του ρωσικού κράτους με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε διαδήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη. «Εσείς όλοι και όλη η Ευρώπη απειλείσθε από τη Ρωσία», είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν που ήταν παρούσα.

Στο Βίλνιους στη Λιθουανία, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία». «Οι ουκρανοί αδελφοί μας δεν θα συγχωρούσαν τη σιωπή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ζει εξόριστη στη Λιθουανία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αθήνα, τη Ρώμη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, την Ποντγκόριτσα, το Τελ Αβίβ, αλλά και στον Ισημερινό, όπου μια μικρή ομάδα ανθρώπων διαδήλωσε μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία με πανό που έγραφε «Πούτιν δολοφόνε».

Ακόμη και στο Ιράκ, μερικές δεκάδες εκπατρισμένοι Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κτίριο του ΟΗΕ στο Αρμπίλ, στο Κουρδιστάν. «Σταματήστε τον πόλεμο», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν δύο νεαρές γυναίκες. Σ' ένα άλλο έγραφε: «Είμαστε υπερήφανοι για τον ουκρανικό στρατό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:13

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν και πάλι σήμερα την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Ρωσία για να πουν «όχι στον πόλεμο» στην Ουκρανία με συγκεντρώσεις που οδήγησαν σε περισσότερες από 2.000 συλλήψεις, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μκο OVD-Info, 2.114 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία, αριθμός που, σύμφωνα με την ίδια, αυξάνει σε 5.250 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί από την Πέμπτη επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής του στρατού της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην Αγία Πετρούπολή, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 400 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαι κατά του πολέμου. Γεννήθηκα το 1941, ξέρω τι είναι », δηλώνει η Βαλέρια Αντρέεβα, μια συνταξιούχος.

«Είμαστε εκατοντάδες ή χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, είναι κρίμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η συγκέντρωσή μας θα αλλάξει οτιδήποτε, όμως είναι κάτι», προσθέτει ο Βλαντίμιρ Βολοχόνοφ, ένας 35χρονος μηχανικός που κρατάει στο χέρι ένα μπουκέτο με μπλε και κίτρινα λουλούδια, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε περίπου 40 άλλες πόλεις της χώρας.

Αυτές οι καθημερινές συγκεντρώσεις είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, όμως το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιούνται είναι αξιοσημείωτο, καθώς η κοινωνία των πολιτών είναι συρρικνωμένη λόγω της καταστολής που επικρατεί στη Ρωσία.

Η παραμικρή διαδήλωση χωρίς άδεια προκαλεί αμέσως την επέμβαση της αστυνομίας και μπορεί να συλληφθεί κάποιος ακόμη κι αν στέκεται μόνος του στο δρόμο με ένα πλακάτ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:05

Ρωσικοί πύραυλοι Iskader εκτοξεύθηκαν από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία. Στόχος σύμφωνα με σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ήταν το αεροδρόμιο της πόλης Ζιτομίρ. «Αυτό συνέβη όταν πύραυλοι Iskader που εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία στις 17:00. Οι Ρώσοι και Λευκορώσοι φασίστες στόχευσαν το αεροδρόμιο του Βιτομίρ» έγραψε στο Telegram ο Άντον Χερασένκο. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:03

Η BP αποχωρεί από την Rosneft. Όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία, «απαρνιέται» το 19,75% που διατηρεί στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα διευθυντικά στελέχη της BP (οι κ.κ. Μπ. Λούνεϊ και Μπ. Ντάντλεϊ), που είχαν θέση παράλληλα και στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, ανακοίνωσαν πως παραιτούνται από το ΔΣ της ρωσικής εταιρείας, με την σχετική απόφασή τους μάλιστα να έχει άμεση ισχύ.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:36

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως αύριο, Δευτέρα, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές. Αξιωματούχοι του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:16

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Ουκρανία πρόκειται να συναντηθεί με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».

Ο Ζελένσκι έκανε αυτή τη δήλωση σε βίντεο ενώ συνομιλίες προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:15

«Η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ΝΑΤΟ και είναι υποστηρικτής της ουκρανικής ανεξαρτησίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μετά την επικοινωνία του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Η ανάρτηση Ν. Δένδια

«Είχα τηλεφωνική επικοινωνία σε φιλικό κλίμα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε φιλικό κλίμα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία. Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδιας.