Το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Wall και ο... Τραμπ

Το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Wall και ο... Τραμπ

Του Γιάννη Μαντζίκου

«Όταν η κυβέρνηση έρχεται σε αυτή την κατάσταση, οι πολίτες μετά από χρόνια δεν θα θυμούνται ποιος ήταν πρόεδρος της Βουλής, αρχηγός της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας, αλλά ποιος ήταν πρόεδρος της χώρας».Τάδε έφη το 2013 ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ψέγοντας τον Μπαράκ Ομπάμα για την αδυναμία του να αποτρέψει το «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που διήρκεσε 16 μέρες.

Πέντε χρόνια μετά, βρίσκεται ο ίδιος στην θέση του Ομπάμα και μάλιστα για δεύτερη -ουσιαστικά- φορά, αν και το προηγούμενο λουκέτο, τον Φεβρουάριο του 2018, κράτησε μόνο εννιά ώρες. Καθώς λοιπόν συνεχίζεται για έβδομη μέρα, η μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, το πρόβλημα και το αδιέξοδο παραμένουν. Από την μια, ο Λευκός Οίκος και δη ο Τραμπ επιμένει να εγκριθούν 5 δισ. Δολάρια από τον προϋπολογισμό του 2019 για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, από την άλλη το Κογκρέσο με πρώτους τους Δημοκρατικούς αρνείται να δώσει το πράσινο φως υποστηρίζοντας ότι η ανέγερση τείχους στα σύνορα συνιστά μια απολύτως περιττή και αναποτελεσματική σπατάλη ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Η μόνη κίνηση «καλής θέλησης» από την μεριά των Δημοκρατικών ήταν η συμφωνία για την συνοριακή ασφάλεια για  την οποία εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 1,3 δισ. Δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το «λουκέτο» επηρεάζονται εννιά από τα δεκαπέντε ομοσπονδιακά Υπουργεία και δεκάδες οργανισμοί. Μεταξύ των Υπουργείων που μένουν χωρίς...καύσιμα είναι αυτά της δικαιοσύνης, της εσωτερικής ασφάλειας, των εσωτερικών και των οικονομικών. Επηρεάζονται επίσης ανεξάρτητες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτοί που πλήττονται κυρίως είναι 400,000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι οι οποίοι θα δουλέψουν χωρίς αμοιβή και 350.000 οι οποίοι θα είναι «δικαιολογημένα απόντες». Για την κατάσταση αυτή, ο Τραμπ από το Ιράκ που βρίσκεται για επίσκεψη φρόντισε να τα «ρίξει» στους Δημοκρατικούς, λέγοντας ότι αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι τέτοιες μέρες. Ο δε Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μάρκ Γουόρνερ απάντησε με οργή «Κύριε Τραμπ οι υπάλληλοι της κυβέρνησης δεν είναι μάρκες στα καζίνο σας».

Η κατάσταση αυτή είναι πάντως ιδιαίτερα σοβαρή καθώς αρκεί να λάβει κάνεις υπόψη ότι τα απόνερα...φτάνουν μέχρι την Ινδονησία η οποία επλήγη πρόσφατα από τσουνάμι. Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός στο twitter της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τζακάρτα ο οποίος ενημερώνει συνήθως για έκτακτες καταστάσεις τους Αμερικανούς πολίτες σταμάτησε τα «τιτιβίσματα» λόγω του λουκέτου.

Στον ορίζοντα πάντως φαίνεται φως και μάλιστα σύντομα, αφού ο διευθυντής του Γραφείου Προσωπικού και Προϋπολογισμού Μικ Μαλβέινι προέβλεψε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί στις αρχές του 2019, όποτε και στις 3 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί οι οποίοι αποκτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα περάσουν νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, δίνοντας τέλος στο όνειρο του Αμερικανού προέδρου ο οποίος λίγο πριν την άφιξη του στην Βαγδάτη έλεγε ότι θα επισκεφθεί το τείχος (που θα ανεγερθεί) πριν από το τέλος Ιανουαρίου, τότε που θα κάνει και την καθιερωμένη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.

Από τα πολιτικά τερτίπια, επηρεάζεται και η Wall Street η οποία αν και μετά τις συνεχείς πτώσεις έδειξε σημεία ανόδου είναι τέτοια η αβεβαιότητα που επικρατεί που αποτυπώνεται καθ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων γεγονός που εντείνει τις πιέσεις με τον Ντόναλντ Τράμπ να αναζητεί έναν ακόμη αποδιοπομπαίο τράγο. 

Διαβάστε ακόμα:

- Oι Αμερικάνοι επιρρίπτουν ευθύνη στον Τραμπ για το shutdown