Σφοδρή οικονομική κρίση στον Λίβανο: «Γρίφος» η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη
AP
AP

Σφοδρή οικονομική κρίση στον Λίβανο: «Γρίφος» η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών, τους εμπρησμούς τραπεζών και το κλείσιμο δρόμων, ο υπουργός Οικονομικών Γιουσέφ Χαλίλ του Λιβάνου, έστειλε μήνυμα πως το αίτημα για αλλαγή δεν θα προχωρήσει.

Ο Χαλίλ ανακοίνωσε ότι η αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Ριάντ Σαλάμεχ, ο οποίος κατέχει τη θέση επί τρεις δεκαετίες, θα είναι δύσκολη και ότι η θητεία του μπορεί να παραταθεί, αν και προς το παρόν, δεν έχει πετύχει συναίνεση.

Σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων

Ο Σαλάμεχ, ο οποίος ερευνάται από Ευρωπαίους και Λιβανέζους εισαγγελείς για φερόμενη υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία του. Η τελευταία εξαετής θητεία του ολοκληρώνεται τον Ιούλιο.

«Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση και στον Λίβανο, και ειδικά σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η πραγματοποίηση μιας τέτοιας μεγάλης αλλαγής είναι δύσκολη. Πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Χαλίλ στο Reuters όταν ρωτήθηκε αν έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανό διάδοχο.

«Μπορεί να υπάρχει σχέδιο για την παράταση της θητείας όλων των δημοσίων υπαλλήλων πρώτου επιπέδου, όχι μόνο του Σαλάμεχ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σε αυτό», πρόσθεσε, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής της κυβέρνησης στο Ντουμπάι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Χαλίλ δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει προτεραιότητα, ακόμη και αν κρίνεται από κάποιους αντιδημοφιλής. «Δεν λέω ότι όλοι οι Λιβανέζοι το υποστηρίζουν, αλλά είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σιγουριάς και για να τεθεί ο Λίβανος σε πορεία ανάκαμψης», όπως ανέφερε.

Σε συμφωνία με το ΔΝΤ από τον Απρίλιο

Η Βηρυτός υπέγραψε σχέδιο συμφωνίας με το ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, άργησε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τον δανειστή για να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την έξοδο από την κρίση, η οποία έχει βυθίσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στη φτώχεια.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε τον Νοέμβριο ότι ο Λίβανος θα μπορούσε ακόμη να ολοκληρώσει συμφωνία για πρόγραμμα διάσωσης ύψους 3 δισ. δολ., παρά το ότι δεν έχει πρόεδρο και δεν έχει πλήρως εξουσιοδοτημένο κοινοβούλιο.

Υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 90%

Η κυβέρνηση υποτίμησε την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία κατά 90% την 1η Φεβρουαρίου στις 15.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Κατά τη στιγμή της υποτίμησης, η αξία της λίρας στην παράλληλη αγορά ήταν λίγο κάτω από 60.000 ανά δολάριο. Έκτοτε, υποχώρησε ραγδαία στο ιστορικό χαμηλό των 80.000 ανά δολάριο, προκαλώντας διαμαρτυρίες, εμπρησμούς τραπεζών και κλείσιμο δρόμων την Πέμπτη.

Ο Χαλίλ δήλωσε ότι αντιμετώπισε «σοβαρή αντίσταση» όταν προσπάθησε να υποτιμήσει επίσημα τη λίρα πριν από μήνες, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθούσε να σχεδιάζει να ενοποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία και να προχωρήσει στην είσπραξη φόρων και τελών με βάση μια ισοτιμία πιο κοντά στην παράλληλη αγορά.

Τα capital controls και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα

Ανέφερε ότι το κοινοβούλιο εξακολουθούσε να έχει ως στόχο να ψηφίσει νόμο για τον έλεγχο κεφαλαίων μετά από χρόνια καθυστέρησης ως μέσο για να προστατευθούν οι τράπεζες.

Ο Χαλίλ δήλωσε ότι «το επίπεδο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πολύ χαμηλά», προσθέτοντας: «Έτσι, το ερώτημα είναι πώς μπορεί να επανέλθει αυτή η εμπιστοσύνη; Και εκεί είναι η στόχευση του ΔΝΤ».