La Stampa: Η Ελλάδα είναι «ο μεγάλος θεραπευμένος» της Ευρώπης
Shutterstock
Shutterstock

La Stampa: Η Ελλάδα είναι «ο μεγάλος θεραπευμένος» της Ευρώπης

Εκτενή ανταπόκριση με αναφορά στην Ελλάδα δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα La Stampa, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Στο ρεπορτάζ της υπογραμμίζει ότι «στον τουρισμό, ο στόχος είναι να γίνει, η Ελλάδα, παράδεισος των δώδεκα μηνών του έτους, λόγω και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

«Από τα νησιά μέχρι την Αθήνα, από την Πελοπόννησο μέχρι τον Βορρά, η ζήτηση δεν γνωρίζει όρια, εν αναμονή του θερινού κύματος. Η Πάρος είναι η νέα Μύκονος, η Σίφνος η νέα Πάρος, η Ρόδος η νέα Κρήτη και ούτω καθεξής», γράφει η εφημερίδα, ενώ κάνει και αναφορά στη «Golden Visa».

«Βρετανοί, Αυστραλοί, Ισραηλινοί, Νοτιαφρικανοί, αγοράζουν σπίτι και έρχονται να ζήσουν στην Αθήνα», γράφει η La Stampa.

Στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, θα γεννηθεί η έξυπνη πόλη του μέλλοντος, με νέα μαρίνα, ουρανοξύστη, καζίνο και ξενοδοχείο δώδεκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Η όλη αυτή περιοχή, αρέσει και σε πολλούς Άραβες», εξηγεί η απεσταλμένη.

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι η τιμή των ακινήτων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά για τους Αθηναίους, και ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές των τροφίμων. Χαρακτηρίζει τον τουρισμό «κότα με το χρυσό αυγό, όπως συνέβη, ήδη, από τη δεκαετία του εξήντα. Ένας τομέας που μόνον πέρυσι, γέμισε τα κρατικά ταμεία με 18 δισεκατομμύρια ευρώ, 3 περισσότερα από το 2022».

«Ο καθηγητής Κώστας Λάβδας, που διδάσκει ευρωπαϊκή και συγκριτική πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σκιαγραφεί την εικόνα μίας χώρας σε ανάκαμψη, μετά από τις μεγάλες περιπέτειες που πέρασε, με φετινή, προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2%», γράφει η εφημερίδα του Τορίνο.

«Η Ελλάδα σταθεροποιεί την εικόνα της και αυτό είναι θετικό και για τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης. Σε πολιτικό επίπεδο, η ηγεσία Μητσοτάκη είναι σταθερή, περισσότερο από τις προηγούμενες», δηλώνει ο γνωστός οικονομολόγος.

Προσθέτει, δε, ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή μέσα στο ΕΛΚ, η οποία, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να είναι και η ισχυρότερη ευρωομάδα». Κάτι που θα «επιτρέψει στα ελληνικά συμφέροντα να εισακουσθούν περισσότερο».

Ο καθηγητής δηλώνει, επίσης, ότι «βελτιώθηκαν και οι σχέσεις με την Τουρκία, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν θέματα προς επίλυση, όπως το ποσοστό ανεργίας των νέων και η χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η La Stampa γράφει, τέλος, ότι «η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, αλλά ο μεγάλος θεραπευμένος, μια αλλαγή πραγματικότητας που η κυβέρνηση ζητά να της αναγνωριστεί».