Η εκλογή του Αμερικανού καρδιναλίου Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ ως Πάπα Λέοντος ΙΔ΄, μόλις στην τέταρτη ψηφοφορία του κονκλαβίου, αποτέλεσε αιφνίδια αλλά ενδεικτική επιλογή για την ενότητα και τη συνέχεια της Καθολικής Εκκλησίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία από το παρασκήνιο επικράτησής του.
Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι ο Πρεβόστ, με εμπειρία 20 ετών στη Λατινική Αμερική, θεωρήθηκε «άνθρωπος της συναίνεσης», ικανός να ηγηθεί χωρίς να διχάσει, συνεχίζοντας το έργο του Φραγκίσκου με ηπιότερο ύφος.
Παρότι ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν ξεκίνησε ως φαβορί, συγκεντρώνοντας αρχικά 40 - 49 ψήφους, η υποψηφιότητά του προκάλεσε εντάσεις. Η συμφωνία του με την Κίνα και η επιφυλακτικότητά του ως προς τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου ενόχλησαν τόσο συντηρητικούς όσο και προοδευτικούς καρδιναλίους. Η ανάγκη αποφυγής πόλωσης οδήγησε σε πρώιμη σύγκλιση υπέρ του Πρεβόστ, ο οποίος ήδη από την πρώτη ψηφοφορία είχε σημαντική στήριξη.
Η γρήγορη εκλογή του Πρεβόστ - απαιτούνταν 89 από τις 133 ψήφους - δείχνει πως πολλοί καρδινάλιοι αντιλήφθηκαν την ανάγκη συνεννόησης. Ο ίδιος θεωρείται μετριοπαθής, συνεργατικός, εξαιρετικός ακροατής και άνθρωπος της ομάδας. Είχε ήδη καλλιεργήσει σχέσεις στο Βατικανό ως Έφορος των Επισκόπων και συνεργάστηκε καλά με τον Παρολίν, γεγονός που πιθανώς ενίσχυσε τη δυναμική του.
Σύμφωνα με τη Repubblica και την Corriere della Sera, τον στήριξαν καρδινάλιοι τόσο από την προοδευτική πτέρυγα όσο και από τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ, όπως ο Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγο. Θεωρήθηκε επίσης ο «λιγότερο Αμερικανός» Αμερικανός, λόγω της πολύχρονης θητείας του στο Περού. Η επιμονή του συντηρητικού στρατοπέδου για στροφή μακριά από την πορεία του Φραγκίσκου, αντί να ωφελήσει τον Παρολίν, ενίσχυσε την ανάγκη για ενωτική επιλογή.
Ο Πρεβόστ ενσαρκώνει ένα μοντέλο Πάπα περισσότερο συλλογικού χαρακτήρα, ανοικτού σε συνοδικές διαδικασίες και με προοπτική εμπλοκής των πιστών στις αποφάσεις. Έτσι, αναδείχθηκε ως Πάπας Λέων ΙΔ΄, με αποστολή τη συνένωση διαφορετικών τάσεων εντός της Εκκλησίας, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.
Η εκλογή του Πρεβόστ αντανακλά μια στροφή προς έναν Ποντίφηκα που ενώνει αντί να διχάζει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και εσωτερικής έντασης στους κόλπους της Εκκλησίας. Η επιλογή του ονόματος «Λέων ΙΔ΄» ερμηνεύεται ως ένδειξη σεβασμού στην παράδοση αλλά και πρόθεση ανανέωσης, σημειώνει η La Repubblica.
Όπως προσθέτει, η εμπειρία του στη Λατινική Αμερική, σε περιοχές με κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις, του προσδίδει πρακτική αντίληψη και πνευματική ευαισθησία.
Ο νέος Πάπας καλείται τώρα να ισορροπήσει μεταξύ μεταρρυθμιστικών προσδοκιών και θεσμικής συνέχειας, προωθώντας έναν πιο συμμετοχικό ρόλο της Εκκλησίας παγκοσμίως
Corriere della Sera: Το παρασκήνιο πίσω από τον Παρολίν
Πηγές εντός του Βατικανού κάνουν λόγο για ένα Κονκλάβιο που ξεκίνησε με την καταμέτρηση των ψήφων, η οποία έδειξε σημαντική στήριξη προς τον Παρολίν, όχι όμως αρκετή για να επιτευχθεί μια συμπαγής συναίνεση ικανή να αντιμετωπίσει τις διαιρέσεις εντός και εκτός Εκκλησίας. Το Κονκλάβιο δεν μπορούσε να λήξει με αυτόν τον τρόπο. Ο πρώτος που δεν το επιθυμούσε ήταν ο ίδιος ο Παρολίν.
Έτσι, χθες, πίσω από τα τείχη του Βατικανού, κάποιοι ψιθύριζαν για τη γενναιόδωρη υπαναχώρησή του, με τις ψήφους που είχε συγκεντρώσει να μετακινούνται υπέρ του ανερχόμενου υποψηφίου, Πρέβοστ. Υπήρχαν μάλιστα εκείνοι που εικάζουν πως αυτή η υπαναχώρηση ήταν και η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης με την οποία βγήκε ο μαύρος καπνός την πρώτη ημέρα. Οι αναφορές των γεγονότων, ωστόσο, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, λόγω της αυστηρής μυστικότητας που επιβάλλεται στους καρδινάλιους, υπό την ποινή του αφορισμού.
Αναμφισβήτητα, ο Πρέβοστ - ιεραπόστολος για είκοσι χρόνια στο Περού, όπου ίδρυσε και ενορία - είχε συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο σε ένα από τα ταξίδια του. Σύντομα μετά, διορίστηκε καρδινάλιος και πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική.
Επωφελήθηκε σαφώς από την υπόγεια αντιπαράθεση που, στο συγκεκριμένο Κονκλάβιο, που χώριζε τους καρδινάλιους της Βόρειας από εκείνους της Νότιας Αμερικής. Δεν τον βοήθησε μόνο αυτό, αλλά και η δημόσια κριτική του κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει πάνω από το 90% της διεθνούς βοήθειας που διαχειριζόταν η USAid. Μια επιλογή που ο Πρέβοστ είχε χαρακτηρίσει «εγκληματική».
Οι γαλλόφωνοι καρδινάλιοι της Αφρικής επίσης τον αντιμετώπιζαν με συμπάθεια, καθώς είναι γιος μεταναστών από τη Γαλλία - του Λουδοβίκου Μάριου Πρεβόστ, ιταλογαλλικής καταγωγής, και της Μίλντρεντ Μαρτίνεθ, ισπανικής καταγωγής.
Η συντηρητική πτέρυγα του Κολεγίου των Καρδιναλίων έβλεπε τον Πρέβοστ με μεγαλύτερη εύνοια σε σχέση με άλλους, πιο πρόσφατους διορισμούς του Πάπα Φραγκίσκου σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και για τις μεσολαβητικές του ικανότητες, που είχε επιδείξει στην τελευταία σύνοδο, όταν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους συντηρητικούς επισκόπους και τους πιο φιλελεύθερους Γερμανούς, οι οποίοι ζητούσαν - μεταξύ άλλων - ακόμη και τη χειροτονία γυναικών σε διακονικό ή και πρεσβυτερικό βαθμό.
Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τον Πρέβοστ όχι απλώς συνεχιστή του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά ικανό να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις που ο προκάτοχός του δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Χωρίς φανφάρες, αλλά με αποφασιστικότητα.
Το όνομα που επέλεξε για την παπική του διακονία το αποδεικνύει. Ο Πρέβοστ θα είναι ο διάδοχος του Αγίου Λέοντα του Μεγάλου – του Πάπα που υπερασπίστηκε την καθολική ορθοδοξία και έπεισε τον Αττίλα να μην εισβάλει στη Ρώμη.
Πάνω απ’ όλα, όμως, δηλώνει συνέχεια του Λέοντα ΙΓ΄, του Πάπα της εγκυκλίου Rerum Novarum, η οποία ασχολήθηκε με τα κοινωνικά ζητήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας.
CNN: 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Πάπα Λέοντα
Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ - γνωστός πλέον ως Πάπας Λέων ΙΔ΄ - έγινε ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας στην ιστορία, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στο Βατικανό. Ο νέος Πάπας, 69 ετών, γεννήθηκε στο Σικάγο και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του ως ιεραπόστολος στη Νότια Αμερική.
Η εκλογή του θεωρείται συνέχεια της παποσύνης του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου και αναμένεται να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική του πορεία, με έμφαση στους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους. Το CNN παρουσίασε δέκα στοιχεία που πιθανόν αγνοούσαμε για τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄:
Ο «λιγότερο Αμερικανός» Αμερικανός καρδινάλιος
Παρότι γεννήθηκε στο Σικάγο, στο Βατικανό ο Πρέβοστ θεωρείτο ο «λιγότερο Αμερικανός» μεταξύ των καρδιναλίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπηρέτησε για μία δεκαετία ως ιεραπόστολος στο Τρουχίγιο του Περού, ενώ από το 2014 έως το 2023 ήταν επίσκοπος του Τσικλάγιο. Μιλά άπταιστα ισπανικά και ιταλικά – γλώσσες που χρησιμοποίησε στην πρώτη του δημόσια ομιλία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Η εκτίμηση του Πάπα Φραγκίσκου
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN στο Βατικανό, Κρίστοφερ Λαμπ, ο αείμνηστος Πάπας Φραγκίσκος έτρεφε βαθύ σεβασμό και εκτίμηση προς τον Πρέβοστ, τον οποίο θεωρούσε ικανό ηγέτη. Ο ίδιος δημοσιογράφος τον περιγράφει ως «στοχαστικό και μετρημένο».
Μέλος των Αυγουστινιανών
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ανήκει στο τάγμα των Αυγουστίνων και διετέλεσε γενικός ηγούμενος του για πάνω από δέκα χρόνια. Κατά τις πρώτες του δηλώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για εσάς είμαι επίσκοπος μαζί σας, είμαι χριστιανός», επικαλούμενος τον Άγιο Αυγουστίνο και υπογραμμίζοντας τη συλλογική πορεία της Εκκλησίας.
Μεγάλη ηγετική εμπειρία
Ο Πάπας Φραγκίσκος τον είχε τοποθετήσει επικεφαλής του Δικαστηρίου των Επισκόπων, υπεύθυνο για την επιλογή και τοποθέτηση νέων επισκόπων. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με την αναλύτρια του CNN, Ελίζ Άλεν, ο νέος Πάπας είναι «ήρεμος, ισορροπημένος και ξεκάθαρος στις πεποιθήσεις του – γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και είναι εξαιρετικά δυναμικός».
Ιεραποστολικός προσανατολισμός
«Ακόμη θεωρώ τον εαυτό μου ιεραπόστολο. Η κλίση κάθε χριστιανού είναι να διακηρύσσει το Ευαγγέλιο, όπου κι αν βρίσκεται», δήλωσε στο Vatican News. Ο ίδιος έχει περιγράψει τη θητεία του στο Περού ως τη σημαντικότερη εμπειρία της ζωής του.
Διπλή υπηκοότητα: ΗΠΑ και Περού
Ο νέος Ποντίφικας απέκτησε την περουβιανή υπηκοότητα το 2015. Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, χαρακτήρισε την εκλογή του ως «ιστορική στιγμή για το Περού και τον κόσμο».
Μήνυμα μέσα από το όνομα «Λέων»
Ο τελευταίος Πάπας με το όνομα Λέων - ο Λέων ΙΓ΄ - υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των φτωχών και των εργαζομένων. Η επιλογή του ονόματος Λέων ΙΔ΄ εκλαμβάνεται ως ξεκάθαρη δήλωση αλληλεγγύης προς τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες και ενσάρκωσης του καθολικού κοινωνικού δόγματος.
Κεντρώος και ενωτικός
Ο νέος Πάπας αναμένεται να συνεχίσει τη γραμμή του προκατόχου του για μια παγκόσμια Εκκλησία χωρίς αποκλεισμούς. Στα κοινωνικά ζητήματα, αναμένεται να κινηθεί προοδευτικά, με έμφαση σε θέματα όπως η φτώχεια και η μετανάστευση, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ισορροπία σε ηθικά θέματα.
Ακαδημαϊκό υπόβαθρο στα μαθηματικά
Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Villanova και στη συνέχεια θεολογία στην Καθολική Θεολογική Ένωση του Σικάγο. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο κανονικό δίκαιο στη Ρώμη και δίδαξε στο ιεροδιδασκαλείο του Τρουχίγιο στο Περού.
Λάτρης του τένις και των ταξιδιών
Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως είναι «ερασιτέχνης τενίστας» και πως του λείπει το παιχνίδι από τότε που έφυγε από το Περού. Στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει το διάβασμα, το περπάτημα και τα ταξίδια σε «νέα και διαφορετικά μέρη».