Κομισιόν: Με το βλέμμα στην Κίνα το προσχέδιο του νόμου για την «πράσινη βιομηχανία»
Shuttertstock
Shuttertstock

Κομισιόν: Με το βλέμμα στην Κίνα το προσχέδιο του νόμου για την «πράσινη βιομηχανία»

Σύμφωνα με το Reuters στο νομοσχέδιο («Βιομηχανικό πλάνο για την πράσινη συμφωνία) που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από την Κομισιόν για την «πράσινη βιομηχανία» υπάρχει ειδική αναφορά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων των κινεζικών επιδοτήσεων για την κατασκευή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας.

Το πλάνο έχει σχεδιαστεί για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη θέση της ως κόμβος παραγωγής πράσινων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, και να απαντήσει στα προγράμματα επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το προσχέδιο της ΕΕ, που ήρθε εις γνώση του Reuters, επιμένει ότι το εμπόριο και ο ανταγωνισμός στη net zero βιομηχανία θα είναι δίκαιοι υπογραμμίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες ορισμένων εταίρων μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Οι κινεζικές επιδοτήσεις, λέει το προσχέδιο, είναι εδώ και καιρό διπλάσιες από εκείνες της ΕΕ, σε σχέση με το ΑΕΠ, με ένα πακέτο επενδύσεων ύψους 280 δισ. δολαρίων, στρεβλώνοντας την αγορά και εξασφαλίζοντας την πρωτοκαθεδρία της Κίνας σε μια σειρά από τεχνολογίες.

«Η Ευρώπη και οι εταίροι της πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις αυτών των άδικων επιδοτήσεων και της παρατεταμένης στρέβλωσης της αγοράς», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευσή του την Τετάρτη, μια εβδομάδα από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι το άνοιγμα του εμπορίου αποτελεί ουσιαστικό μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα είναι πρωτοπόρα στις net zero βιομηχανίες. Παράλληλα, θα επιδιώξει να αυξήσει το δίκτυο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ, να οικοδομήσει μια παγκόσμια εταιρική σχέση κρίσιμων πρώτων υλών και να αναπτύξει επίσης μέτρα εμπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κομισιόν θα κάνει χρήση ενός κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα για να διερευνήσει εάν οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από τρίτες χώρες επηρεάζουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

«Η ΕΕ θα συνεργαστεί επίσης με τους εταίρους της για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει στρεβλωτικές επιδοτήσεις ή αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που σχετίζονται με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας σε οικονομίες εκτός αγοράς, όπως η Κίνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.