Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Πέμπτη (08/05) στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι δύο χώρες τους θα πρέπει να έχουν μια «ακλόνητη φιλία», καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ανεβάζοντάς τη σε νέο επίπεδο σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση.
Σε συνομιλίες στο Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες αυτοπαρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται πλέον από τις ΗΠΑ.
Ο Σι είναι ο πιο ισχυρός από τους πάνω από 20 ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για τον εορτασμό των 80 ετών από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, Ρωσία και Κίνα τόνισαν ότι σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν και τις δύο χώρες.
Σε ανακοινώσεις τους, ο Σι είπε ότι είχε «εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες» συζητήσεις με τον Πούτιν στη Μόσχα για «πολλά σημαντικά ζητήματα».
«Μόλις είχα εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες συζητήσεις» με τον πρόεδρο Πούτιν. «Συμφωνήσαμε σε πολλά νέα και σημαντικά ζητήματα». Ο Πούτιν τόνισε ότι είχε «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του, οι οποίες θα «εμβαθύνουν» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, συμμάχων κατά της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.
Κίνα και Ρωσία θα πρέπει να διαφυλάξουν τη διεθνή δικαιοσύνη και να «είναι αληθινοί ατσαλένιοι φίλοι που έχουν περάσει από εκατό πύρινες δοκιμασίες», δήλωσε ο Σι στον Πούτιν, με τις δύο χώρες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία
Οι δύο χώρες θα πρέπει να εδραιώσουν τα θεμέλια της συνεργασίας τους και να «εξαλείψουν εξωτερικές παρεμβάσεις», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, καθώς το Πεκίνο βρίσκεται σε έναν δασμολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ που ξεκίνησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε τον «αγαπητό του φίλο» Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες θα επιβλέπουν προσωπικά όλα τα βασικά στοιχεία της σχέσης, στοχεύοντας σε μια ουσιαστική ώθηση στο εμπόριο και τις επενδύσεις έως το 2030.
Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του μετά τον χαιρετισμό του Σι σε μια από τις πιο πολυτελείς αίθουσες του Κρεμλίνου, ο Πούτιν τον ευχαρίστησε που ήρθε στη Μόσχα για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την «ιερή» νίκη κατά του Αδόλφου Χίτλερ. «Η νίκη κατά του φασισμού, που επιτεύχθηκε με κόστος τεράστιες θυσίες, έχει σημασία ανεξάντλητη στον χρόνο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Μαζί με τους Κινέζους φίλους μας, στεκόμαστε σταθερά στην ιστορική αλήθεια, προστατεύουμε τη μνήμη των γεγονότων των χρόνων του πολέμου και αντισταθμίζουμε τις σύγχρονες εκδηλώσεις νεοναζισμού και μιλιταρισμού».
Ο Σι δήλωσε ότι οι δύο χώρες, ως παγκόσμιες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη «μονομερή προσέγγιση και τον εκφοβισμό» - μια έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ.
Ρωσία και Κίνα έχουν σημαντικά ενισχύσει τους δεσμούς τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής της Ουκρανίας το 2022, σε σημείο που οι Δυτικοί κατηγορούν το Πεκίνο ότι αποτελεί στοιχείο κλειδί στη ρωσική πολεμική προσπάθεια βοηθώντας τη Μόσχα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.
Οι δύο χώρες βασίζουν τη σύμπραξή τους στην αντιπαλότητα προς τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούν ότι επιβάλλουν ηγεμονία στις διεθνείς σχέσεις.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, Πούτιν και Σι δήλωσαν πεπεισμένοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο με την εξάλειψη των «γενεσιουργών αιτιών» του, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Μόσχα - Πεκίνο: Επικρίνουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας στο διάστημα
Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Κίνα επέκριναν το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Το πρόγραμμα "Χρυσός Θόλος για την Αμερική", που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έχει βαθιά αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα» ανέφεραν οι δύο χώρες στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο μετά τη συνάντηση των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.
Οι δύο χώρες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει «μια διεύρυνση του οπλοστασίου ώστε να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα» και με τον τρόπο αυτόν το διάστημα θα μετατραπεί σε «πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης».
Σημειώνεται πως Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται κατά της «χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ένοπλης αντιπαράθεσης» και κάνουν έκκληση για διεθνείς συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει «μια συμφωνία για την πρόληψη της ανάπτυξης όπλων στο διάστημα», προστίθεται στο κείμενο αυτό.
Στα τέλη Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» με στόχο την προστασία του αμερικανικού εδάφους.
Η ονομασία «Σιδηρούς Θόλος» παραπέμπει στο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ που προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις με πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να καταρτιστεί μέσα σε δύο μήνες ένα σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της «αντιπυραυλικής ασπίδας νέας γενιάς» που θα είναι σε θέση να αποκρούει «βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους» καθώς και άλλες «προηγμένες αεροπορικές επιθέσεις», κάτι που συνεπάγεται την ανάπτυξη μέσων αναχαίτισης στο διάστημα.