Σε κοινή δήλωση, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορούν «ορισμένες χώρες» ότι επιχειρούν να «παραποιήσουν τα αποτελέσματα της νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Η Κίνα και η Ρωσία δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία τους, την οποία χαρακτηρίζουν «χωρίς όρια», σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Νίκης. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης μιας «σωστής θεώρησης» για την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μακροσκελής δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη ρωσική πρωτεύουσα για την 80ή επέτειο από τη λήξη του πολέμου - ημερομηνία που η Ρωσία τιμά στις 9 Μαΐου.
Ο Κινέζος πρόεδρος πραγματοποίησε την ενδέκατη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα από το 2013, έχοντας σχεδόν τετράωρες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του.
Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν ο ένας τον άλλον «στενό φίλο», ενώ ο Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια να επισκεφθεί την Κίνα το φθινόπωρο, για τον εορτασμό της ήττας της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κοινή δήλωση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες τοποθετήσεις, καταδικάζοντας ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προωθούν την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δημιουργούν "κλειστούς κύκλους" και προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη περιφερειακών κρατών για την προώθηση της στρατηγικής τους στον Ινδο-Ειρηνικό, υπονομεύοντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», αναφέρει το κείμενο.
Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στη ρωσική θέση ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Μόσχας.
Η δήλωση επικρίνει επίσης τα «μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, όπως οι οικονομικές κυρώσεις, που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού και «υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια».
Η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, με επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές από την εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ.
Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον αναμένεται να πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο με στόχο την αποκλιμάκωση των δασμών. Παράλληλα, η Ρωσία βρίσκεται υπό έντονη αμερικανική πίεση να εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Η πρόσφατη συνάντηση Σι–Πούτιν υπογραμμίζει τη στενή προσωπική και πολιτική σχέση των δύο ηγετών, οι οποίοι εμφανίζονται ως κοινό μέτωπο κατά της αμερικανικής ηγεμονίας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Σι υποστήριξε ότι η νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σήμανε επίσης την «απελευθέρωση της Ταϊβάν» και την «επιστροφή της στην Κίνα». Αν και το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει ασκήσει ποτέ έλεγχο στο νησί, το θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και ο Σι έχει διακηρύξει ότι η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν αποτελεί θεμέλιο της πολιτικής του κληρονομιάς.
Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι η Ρωσία «υποστηρίζει σθεναρά τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και για την επίτευξη εθνικής επανένωσης».
Παρότι Μόσχα και Πεκίνο δεν έχουν συνάψει επίσημη στρατιωτική συμμαχία, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη Δύση. Το 2024, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν 14 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος ChinaPower, που παρακολουθεί τις στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Στην παρέλαση της Παρασκευής στη Μόσχα θα συμμετάσχει κινεζική τιμητική φρουρά — η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει από το 2015.