Το Κογκρέσο ζητά λεπτομέρειες από εταιρείες τεχνολογίας που συνεργάστηκαν με την Ρωσία

Το Κογκρέσο ζητά λεπτομέρειες από εταιρείες τεχνολογίας που συνεργάστηκαν με την Ρωσία

Στα χέρια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περνά το νομοσχέδιο του Κογκρέσου σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας είναι αναγκασμένες να αποκαλύψουν εάν επέτρεπαν σε χώρες όπως η Ρωσία να γνωρίζουν λεπτομέρειες από την εσωτερική λειτουργία του λογισμικού που πωλείται στην Αμερικανικό στρατό.

Το νομοσχέδιο εκπονήθηκε μετά από έρευνα του Reuters πέρυσι που διαπίστωσε ότι οι κατασκευαστές λογισμικού επέτρεψαν σε μια ρωσική υπηρεσία άμυνας να γνωρίζουν τον πηγαίο κώδικα στο λογισμικό φορέων της Αμερικανικής κυβέρνησης. 

Η τελική έκδοση του νομοσχεδίου εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 87-10 ψήφους την Τετάρτη, αφού πέρασε πρώτα και από την Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Ειδικοί ασφαλείας δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν αν οι ρωσικές αρχές είχαν πρόσβαση στην εσωτερική λειτουργία λογισμικού που χρησιμοποιούν υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας προκειμένου να μπορούν να αποτρέψουν μια ενδεχομένη κυβερνοεπίθεση στο μέλλον. 

Εταιρείες που έχουν προβεί σε αποκαλύψεις θα χάνουν τις συμβάσεις τους με την Αμερικανική κυβέρνηση. 

Σημειώνεται ότι η έρευνα του Reuters αποκάλυψε ότι η Hewlett Packard Enterprise στην προσπάθεια της να αποκτήσει πρόσβαση στη ρωσική αγορά επέτρεψε σε Ρώσους ειδικούς να εξετάσουν τον πηγαίο κώδικα λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται για την προστασία κρίσιμων ηλεκτρονικών υποδομών του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το λογισμικό της HPE, το οποίο ονομάζεται ArcSight, χρησιμεύει ως το κεντρικό νευρικό σύστημα του κυβερνοχώρου για μεγάλο μέρος του αμερικανικού στρατού και εντοπίζει συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που ενδέχεται να έχουν υποστεί επίθεση. Το ArcSight χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το Reuters η HPE δεν έδωσε γενικά πρόσβαση στο λογισμικό, αλλά επέτρεψε στους Ρώσους ειδικούς να ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα πάνω στον οποίο έχει «χτιστεί» το ArcSight. Για να γίνει κατανοητή η σημασία που δίνουν οι αμερικανικές αρχές στο "απόρρητο" του πηγαίου κώδικα, είναι ενδεικτικό ότι αρκετές φορές ακυρώνονται συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων όταν οι χώρες που ενδιαφέρονται απαιτούν να τους δοθεί πλήρης πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των εν λόγω αμερικανικών συστημάτων.

 AP Photo/Nati Harnik