Έκτακτη συνεδρίαση ειδικών της ΕΕ την άλλη εβδομάδα
AP
AP
Έξαρση Covid -19 στην Κίνα

Έκτακτη συνεδρίαση ειδικών της ΕΕ την άλλη εβδομάδα

Η ΕΕ κινητοποιείται για να συντονίσει τις χώρες μέλη στη λήψη μέτρων εν όψει της άφιξης των Κινέζων επισκεπτών μετά την άρση των απαγορεύσεων από το Πεκίνο, την ώρα που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην πολυπληθή χώρα, προκαλώντας ανησυχίες για τυχόν νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις που θα διασπαρούν παγκοσμίως. 

Οι ειδικοί υγείας της Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της αναφέρει συγκεκριμένα την 4η Ιανουαρίου ως ημερομηνία της συνεδρίασης.

Σε επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών  η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει τη διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Πίεση για περισσότερα στοιχεία ασκεί στο Πεκίνο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι  χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 στην Κίνα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού. 

"Για να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου για την κατάσταση της COVID-19 στο έδαφος της #China, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες", αναφέρει ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα που ανήρτησε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο Twitter.

Οι μολύνσεις από COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής της "μηδενικής COVID", συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν όλες επιβάλει τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Αναλύσεις λυμάτων πτήσεων 

Παρά τις καθησυχαστικές φωνές πολλών επιστημόνων που λένε ότι η Δύση είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τυχόν μεταλλάξεις που δεν αναμένεται να είναι πιο επικίνδυνες, πολλές χώρες επιστρατεύουν περισσότερα μέτρα για να επιτηρήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το ιικό φορτίο που τυχόν θα  μεταφέρουν οι Κινέζοι ταξιδιώτες.  
 
Η Μαλαισία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί αναλύσεις για Covid -19 στα λύματα των αεροσκαφών που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα για τον εντοπισμό τυχόν παραλλαγών του ιού ενώ το ίδιο φαίνεται ότι εξετάζουν και οι ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ επέκτειναν επίσης αυτή την εβδομάδα το εθελοντικό πρόγραμμα γονιδιωματικής αλληλουχίας στα αεροδρόμια, προσθέτοντας στο πρόγραμμα το Σιάτλ και το Λος Άντζελες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των αεροδρομίων που συγκεντρώνουν πληροφορίες από θετικά τεστ για τον κορονοιό ανέρχεται σε επτά.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να μην παρέχει ένα σημαντικό μέγεθος δείγματος.

Μια καλύτερη λύση θα ήταν η εξέταση λυμάτων από αεροπορικές εταιρείες, η οποία θα προσέφερε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς μεταλλάσσεται ο ιός, δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας των δεδομένων της Κίνας, δήλωσε ο Δρ Έρικ Τόπολ ειδικός στη γονιδιωματική και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στο La Jolla της Καλιφόρνια.

Η απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων από τα αεροπλάνα της Κίνας "θα ήταν μια πολύ καλή τακτική", προσέθεσε ο Τόπολ τονίζοντας  ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να αναβαθμίσουν την τακτική επιτήρησης "λόγω της απροθυμίας της Κίνας να μοιραστεί τα γονιδιωματικά της δεδομένα".


Η Κίνα δήλωσε ότι οι επικρίσεις για τις στατιστικές της Covid είναι αβάσιμες και υποβάθμισε τον κίνδυνο νέων παραλλαγών, λέγοντας ότι αναμένει ότι οι μεταλλάξεις θα είναι πιο μολυσματικές αλλά λιγότερο σοβαρές. Παρόλα αυτά, οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα κινεζικά δεδομένα ώθησαν πολλά μέρη - συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ιαπωνίας καθώς και των ΗΠΑ - να επιβάλουν νέους κανόνες ελέγχου στους Κινέζους επισκέπτες, καθώς το Πεκίνο ήρε τους ταξιδιωτικούς ελέγχους.

Η ανάλυση των λυμάτων των αεροπλάνων είναι μία από τις διάφορες επιλογές που εξετάζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εισαγωγής νέων παραλλαγών στις ΗΠΑ από άλλες χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Κρίστεν Νορντλαντ.

"Η προηγούμενη επιτήρηση των λυμάτων του Covid-19 έχει δείξει ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και η επιτήρηση των λυμάτων του αεροπλάνου θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια επιλογή", ανέφερε η ίδια σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Γάλλοι ερευνητές ανέφεραν τον Ιούλιο ότι οι δοκιμές υγρών αποβλήτων αεροπλάνων έδειξαν ότι η απαίτηση αρνητικών τεστ Covid πριν από διεθνείς πτήσεις δεν προστατεύει τις χώρες από την εξάπλωση νέων παραλλαγών.

Βρήκαν την παραλλαγή Omicron στα λύματα δύο εμπορικών αεροσκαφών που πέταξαν από την Αιθιοπία στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2021, παρόλο που οι επιβάτες έπρεπε να κάνουν τεστ Covid πριν από την επιβίβαση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Ανταλλάξαμε απόψεις με τον ΠΟΥ για την Covid-19

ΠΟΥ για κορονοϊό: 6,5 εκατ. θάνατοι μέχρι σήμερα - Δύσκολη η εκτίμηση της θνητότητας