Κινέζικο κατασκοπευτικό μπαλόνι: Κόντρα Πεκίνου - Ουάσινγκτον για τα απομεινάρια του
AP
AP

Κινέζικο κατασκοπευτικό μπαλόνι: Κόντρα Πεκίνου - Ουάσινγκτον για τα απομεινάρια του

Το αερόπλοιο που καταρρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκει στην Κίνα και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Αυτό το αερόστατο δεν είναι αμερικανικό. Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της", δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Η Μάο Νίνγκ είπε επίσης ότι δεν έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό που μετέφερε το αερόστατο.

Ο αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κίνα είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν τα συντρίμμια από το ύποπτο αερόστατο παρακολούθησης που καταρρίφθηκε όταν πέταξε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιλό πυρηνικών πυραύλων.

Η αμερικανική ακτοφυλακή επέβαλε τη Δευτέρα μια προσωρινή ζώνη ασφαλείας στα ύδατα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας κατά τη διάρκεια της έρευνας του στρατού για συντρίμμια από ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος, και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα διατηρήσει μια ήρεμη προσέγγιση στις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν πάντα η άποψή του ότι το αερόστατο έπρεπε να καταρριφθεί και απέκρουσε ερώτηση σχετικά με το αν το περιστατικό θα αποδυνάμωνε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

"Όχι. Ξεκαθαρίσαμε στην Κίνα τι πρόκειται να κάνουμε", είπε. "Καταλαβαίνουν τη θέση μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Κάναμε το σωστό και δεν είναι θέμα αποδυνάμωσης ή ενίσχυσης - είναι η πραγματικότητα".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πτήση του μπαλονιού πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Κίνα και απέρριψε τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι έγινε για μετεωρολογικούς σκοπούς.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ωστόσο ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στις σχέσεις με την Κίνα θα παραμείνει ήρεμη και ότι εναπόκειται στην Κίνα να αποφασίσει αν θέλει να αξιοποιήσει τη συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Νοέμβριο.

"Εναπόκειται στην Κίνα να αποφασίσει τι είδους σχέση θέλει", δήλωσε η ίδια.

Η εμφάνιση του κινεζικού αερόστατου προκάλεσε πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και ώθησε τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη, τον Άντονι Μπλίνκεν, να ακυρώσει ένα ταξίδι στο Πεκίνο στις 5-6 Φεβρουαρίου, το οποίο οι δύο χώρες ήλπιζαν ότι θα σταθεροποιούσε τις κλονισμένες σχέσεις τους.

Το Πεκίνο καταδίκασε την κατάρριψη του αερόστατου ως "προφανή υπερβολική αντίδραση" και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

"Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και διαμαρτύρεται έντονα γι' αυτό", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζι Φενγκ σε δηλώσεις του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου.

Το υπουργείο ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Κίνα έμαθε ότι το αερόστατο είχε παρασυρθεί πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από ειδοποίηση της Ουάσινγκτον.

Παρότι κάλεσε τις ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση, η Κίνα προειδοποίησε επίσης για "σοβαρές επιπτώσεις" και δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει "παρόμοιες καταστάσεις", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν οποιαδήποτε αντίδραση να είναι λεπτομερώς βαθμονομημένη, ωστόσο, για να αποφευχθεί η επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων.

Ορισμένοι Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι διερωτήθηκαν γιατί το αερόστατο δεν καταρρίφθηκε προτού του επιτραπεί να βρεθεί πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπάιντεν ζήτησε στρατιωτικές επιλογές την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν ότι οι κίνδυνοι ήταν πολύ μεγάλοι για να το καταρρίψουν πάνω από τη στεριά.

"Μόλις πέρασε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Καναδά, είπα στο υπουργείο Άμυνας ότι ήθελα να το καταρρίψω το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. "Κατέληξαν στο συμπέρασμα ... ότι δεν θα έπρεπε να το καταρρίψουμε πάνω από την ξηρά. Δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή και θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να περάσει το νερό".

Αφού πέρασε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ βόρεια των Αλεούτιων Νήσων της Αλάσκας στις 28 Ιανουαρίου, το αερόστατο καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού των ΗΠΑ το Σάββατο - μια εβδομάδα αργότερα.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να επαναπρογραμματίσει το ταξίδι του, το πρώτο ταξίδι Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο από το 2018, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο δεν είχαν συνομιλήσει σχετικά.