Κίνα - Ταϊβάν: Στο «κόκκινο» η ένταση εν αναμονή της επίσκεψης Πελόζι

Κίνα - Ταϊβάν: Στο «κόκκινο» η ένταση εν αναμονή της επίσκεψης Πελόζι

Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, εν αναμονή της επίσκεψης της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι. Το Πεκίνο διαμηνύει ότι είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο, ενώ απειλεί τις ΗΠΑ ότι «θα πληρώσουν το τίμημα».

Η Ταϊβάν από την πλευρά της τονίζει ότι είναι αποφασισμένη να αμυνθεί. Στο ζήτημα παρενέβη και η Ρωσία, που κάνει λόγο για «πρόκληση» και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν θα έφερνε τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.

Επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο

Η Ταϊβάν προετοιμάζεται για πιθανή επίδειξη δύναμης από την πλευρά του Πεκίνου. Η επίσκεψη της Πελόζι - η οποία δεν υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο - θα ήταν η πρώτη υψηλότατου αξιωματούχου των ΗΠΑ μετά από δεκαετίες. Η Πελόζι είναι θεσμικά τρίτη στην ιεραρχία της αμερικανικής κυβέρνησης και επί μακρόν σφοδρή επικρίτρια του Πεκίνου.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της επίσκεψης και σήμερα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν το τίμημα». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ που «παίζουν με τη φωτιά» για το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν θα έχουν καλό τέλος», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, που επικαλείται το Reuters.

Η Ταϊβάν είναι αυτοδιοικούμενο νησί, αλλά διεκδικείται από την Κίνα, η οποία τη βλέπει ως αποσχισμένη επαρχία. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσιουνίνγκ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Κίνα είναι σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την επίσκεψη.

«Η αμερικανική πλευρά θα αναλάβει την ευθύνη και θα πληρώσει το τίμημα για την υπονόμευση των κυριαρχικών συμφερόντων της Κίνας για την ασφάλεια», ανέφερε.

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η Κίνα

Το πρωί, η Κίνα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη μέχρι τη μέση γραμμή, την άτυπη διαχωριστική γραμμή στα στενά της Ταϊβάν μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του νησιού. Οι κινεζικές δυνάμεις πραγματοποιούν επίσης ασκήσεις με αληθινά πυρά και η ανατολική διοίκηση του κινεζικού στρατού δημοσίευσε βίντεο στο διαδίκτυο διαμηνύοντας ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι έχει πλήρη αντίληψη των στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στο νησί και είναι αποφασισμένο να αμυνθεί έναντι οποιωνδήποτε κινεζικών απειλών. Οι ΗΠΑ έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και όχι με την Ταϊβάν, αλλά διατηρούν «ισχυρούς, ανεπίσημους δεσμούς» με το νησί.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η Κίνα πιθανόν θα απαντήσει με στρατιωτικές προκλήσεις, εκτόξευση πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν, ανάπτυξη αεροπορικών ή ναυτικών συστημάτων μεγάλης κλίμακας ή ακόμα και στη διατύπωση «ψευδών αξιώσεων» για να δικαιολογήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του στενού της Ταϊβάν.

Στο πλευρό του Πεκίνου η Μόσχα

Η Μόσχα παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Πεκίνου. Τυχόν επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν θα έφερνε τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ουάσινγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο. Ούτε μία σύγκρουση δεν έχει διευθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όμως πολλές έχουν προκληθεί», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Οι δηλώσεις αυτές ηχούν ως μια «επιστροφή στον αποστολέα» για τη Μόσχα, την οποία οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορούν για αποσταθεροποίηση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.