Κίνα: Εκτός κυβέρνησης ο υπ. Άμυνας - Ο δεύτερος αξιωματούχος που βλέπει την έξοδο μέσα σε τρεις μήνες

Κίνα: Εκτός κυβέρνησης ο υπ. Άμυνας - Ο δεύτερος αξιωματούχος που βλέπει την έξοδο μέσα σε τρεις μήνες

Η Κίνα απομάκρυνε τον υπουργό Άμυνας της την Τρίτη, τη δεύτερη απομάκρυνση ανώτερου στελέχους μέσα σε τρεις μήνες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της ηγετικής ομάδας γύρω από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού, ο οποίος απουσίαζε από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και δύο μήνες, απομακρύνθηκε από υπουργός Άμυνας και κρατικός σύμβουλος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι ο Κιν Γκανγκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από υπουργός Εξωτερικών τον Ιούλιο, αποσύρθηκε από τη θέση του κρατικού συμβούλου.

Το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας, η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ενέκρινε την απομάκρυνση και των δύο ανδρών, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση.

Δεν ορίστηκε αντικαταστάτης του Λι, αφήνοντας τη χώρα χωρίς υπουργό Άμυνας καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ξένους αξιωματούχους άμυνας στο Φόρουμ Xiangshan του Πεκίνου στις 29-31 Οκτωβρίου.

Ο Λι, 65 ετών, εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια στις 29 Αυγούστου. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν υπό έρευνα για υποψίες διαφθοράς που σχετίζονται με την προμήθεια και ανάπτυξη εξοπλισμού.

Βρισκόταν στη θέση του μόλις από τον Μάρτιο, όταν ο Σι ξεκίνησε την τρίτη θητεία του ως αρχηγός του κράτους, που έσπασε το προηγούμενο. Ο Λι, ο οποίος τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά από το Πεκίνο πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού από τη Ρωσία, είναι ο μικρότερος σε θητεία υπουργός Άμυνας της Κίνας.

Ο Κιν είχε επίσης υπηρετήσει λιγότερο από ένα χρόνο πριν εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα και αντικατασταθεί από τον προκάτοχό του, Γουάνγκ Γι. Δεν δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση, αλλά η Wall Street Journal επικαλείται πηγές που λένε ότι ο Κιν είχε εξωσυζυγική σχέση ενώ ήταν πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εξαφανίσεις των Λι και Κιν έχουν εγείρει ερωτήματα από διπλωμάτες σχετικά με τις απότομες αλλαγές στην ηγεσία της Κίνας σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι υποτονική και οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχωρήσει για μια σειρά από ζητήματα.

Τόσο ο Λι όσο και ο Κιν θεωρούνταν από τους παρατηρητές της κινεζικής πολιτικής ως εκλεκτοί του Σι, γεγονός που καθιστά την απουσία τους μετά από λιγότερο από ένα χρόνο στη θέση τους ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Οι δύο άνδρες είχαν εξέχοντες ρόλους στο κοινό και επίσης υπηρετούσαν μεταξύ των πέντε κρατικών συμβούλων της Κίνας, μια θέση που είναι ανώτερη από έναν κανονικό υπουργό.