Κίνα: Ασκήσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν

Κίνα: Ασκήσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν σήμερα ασκήσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασαν σε μία αδιευκρίνιστη πρόκληση της Ουάσινγκτον και της Ταϊπέι, αναφέρει το Reuters.

«Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το Ανατολικό Θέατρο των Επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, χωρίς να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας «τονίζουν για άλλη μια φορά τη νοοτροπία της να επιλύει τις διαφορές με τη βία και να καταστρέφει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Συμπλήρωσε δε, ότι «οι ενέργειες ''στρατιωτικού εκφοβισμού'' του Κινέζου κομμουνιστή προφανώς στοχεύουν στην εξαπάτηση του λαού μας και δεν ευνοούν τη διεθνή εικόνα (της Κίνας)».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί για επαναλαμβανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να πιέσει την Ταϊπέι να αποδεχθεί την κινεζική κυριαρχία.

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την απουσία επίσημων διπλωματικών δεσμών. Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είναι μόνιμος ερεθιστικός παράγοντας στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με τον στρατό της Ταϊβάν, είναι μικρός συγκριτικά με εκείνον της γειτονικής Κίνας. Ενώ η αεροπορία της έχει υποστεί πίεση επειδή έπρεπε επανειλημμένα να αποκρούσει τις κινεζικές εισβολές κοντά στο νησί.

Οι κινεζικές ασκήσεις συνέπεσαν με τους νεοεκλεγείς δημάρχους πόλεων και αρχηγούς κομητειών στην Ταϊβάν που ανέλαβαν τις θέσεις τους μετά τις τοπικές εκλογές στο νησί τον περασμένο μήνα, στις οποίες κατατροπώθηκε το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Κίνα δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Η Ταϊβάν αμφισβητεί έντονα τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.