Τα σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στο οικονομικό «μπούλινγκ» της Κίνας
Shutterstock
Shutterstock

Τα σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στο οικονομικό «μπούλινγκ» της Κίνας

Οι ΗΠΑ πιέζουν τις υπόλοιπες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) να αναλάβουν κοινή δράση κατά της Κίνας, εάν το Πεκίνο ασκήσει «οικονομικό μπούλινγκ» κατά των εταίρων τους, σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικού «Nikkei Asia».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο συζητούν νομοσχέδια για την αύξηση των δασμών, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποθαρρύνει την Κίνα από το να εκφοβίζει οικονομικά άλλες χώρες. 

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη των φετινών συναντήσεων της G7. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να καθορίσει τις λεπτομέρειες με την Ιαπωνία, που έχει φέτος την προεδρία της G7, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G7 που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ λαμβάνουν οι ίδιες μέτρα. Ένα διακομματικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο θα παρέχει στον Αμερικανό πρόεδρο την εξουσία να λαμβάνει πολλαπλά αντίμετρα κατά του κινεζικού οικονομικού καταναγκασμού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να είναι υπέρ του νομοσχεδίου.

Εκτός από την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, το νομοσχέδιο θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να προσφέρουν οικονομική στήριξη σε χώρες που πλήττονται από το κινεζικό οικονομικό «μπούλινγκ».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα μείωναν τους δασμούς από την πληγείσα χώρα για να ενισχύσουν τις αποστολές και να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις κατά της Κίνας. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει ενιαίο μέτωπο με την Ιαπωνία και τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της G7 είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Η Κίνα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την οικονομική της ισχύ για να πετύχει τα δικά της αποτελέσματα, στις διεθνείς της σχέσεις (πχ αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Αυστραλία, περιορισμός των εισαγωγών από τη Λιθουανία κλπ). Με αναλυτές να επισημαίνουν ότι το Πεκίνο παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ασκώντας οικονομική πίεση σε άλλες χώρες.

Η Κίνα έχει επίσης προβεί σε αντίποινα κατά χωρών που έχουν επικρίνει την πολιτική της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ θεωρούν την κοινή δράση πιο αποτελεσματική από μια μονομερή προσέγγιση, δεδομένου ότι πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο.

Και έτσι η Κίνα θα είναι πιο πιθανό να σταματήσει την τακτική του οικονομικού «μπούλινγκ», εάν όλες οι χώρες συνασπιστούν εναντίον της.

Πηγή: asia.nikkei.com

Διαβάστε επίσης:

Η κινεζική «εξίσωση» της Ευρώπης

Η ΕΕ βάζει στο τραπέζι το «εμπορικό όπλο» υπό την πίεση της Κίνας

ΗΠΑ - Κίνα: Χορεύοντας με τους Λύκους