Φωτογραφία αρχείου
Η ΕΕ βάζει στο τραπέζι το «εμπορικό όπλο» υπό την πίεση της Κίνας
AP Photo/Mark Schiefelbein
AP Photo/Mark Schiefelbein
Φωτογραφία αρχείου
Politico

Η ΕΕ βάζει στο τραπέζι το «εμπορικό όπλο» υπό την πίεση της Κίνας

«Είναι η πρώτη σκηνή ενός γεωπολιτικού δράματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την πίεση μιας ολοένα και πιο ισχυρής Κίνας, θέτει στο τραπέζι ένα εμπορικό όπλο. Το ερώτημα είναι: Θα πυροβολήσει ποτέ», τονίζει σε δημοσίευμά του το Politico.

Όπως υπογραμμίζεται, «ο χρόνος θα δείξει, αλλά από αυτή την εβδομάδα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν σε μια σειρά αντιμέτρων, ως αντίποινα σε οικονομικούς τραμπούκους, η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός "εμπορικής άμυνας" φαντάζει πλέον ρεαλιστική.

Θορυβημένες από το μπλόκο, που επέβαλε η Κίνα στη Λιθουανία (εξαιτίας της σύσφιξης των δεσμών της χώρας της Βαλτικής με την Ταϊβάν), οι Βρυξέλλες θέλουν να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο Πεκίνο, καθώς η οικονομική και εμπορική σχέση είναι πλέον εκτός ισορροπίας, όπως σχολιάζεται.

Ένα μήνυμα που μεταφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφθεί την Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 και χωρίς να ενημερώσει την ΕΕ ή τις αρχές της Λιθουανίας, η Κίνα άρχισε να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό ή να εμποδίζει de facto τις εισαγωγές από τη Λιθουανία και τις εξαγωγές προς αυτόν, καθώς και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές που συνδέονται με τη Λιθουανία.

«Χρειαζόμαστε τώρα την ενότητα σε επίπεδο ΕΕ για μια πιο τολμηρή και ταχύτερη εφαρμογή αυτών των μέσων όταν απαιτούνται και μια πιο διεκδικητική στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή τους», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Τα αντίμετρα που θα μπορούσε να αναπτύξει η Κομισιόν περιλαμβάνουν ενισχυμένους τελωνειακούς δασμούς, περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας ή ελέγχους εξαγωγών, στο πλαίσιο μιας χρονικά περιορισμένης διαδικασίας, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από ένα έτος. 

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά η τελική συμφωνία αναμένεται πριν από τη θερινή διακοπή στις Βρυξέλλες. Η εργαλειοθήκη κατά των μέτρων εξαναγκασμού είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το όργανο κατά των μέτρων εμπορικού εξαναγκασμού είχε «γεννηθεί» ως ιδέα μετά την επιβολή δασμών χάλυβα σε βάρος της ΕΕ, από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Εκείνη η απόφαση της Ουάσιγκτον είχε ωθήσει τις Βρυξέλλες να ενισχύσουν την εμπορική άμυνα.

Με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν προς Κίνα: Πιέστε τον Πούτιν, αν θέλετε σχέσεις με την ΕΕ

Προς νέα «ανάφλεξη» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν

Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να λογοδοτήσει ο Πούτιν