Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Η οικονομία μας δεν μπορεί να επιβιώσει επ' αόριστον με αποθεματικά

Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Η οικονομία μας δεν μπορεί να επιβιώσει επ' αόριστον με αποθεματικά

Η οικονομία της Ρωσίας δεν μπορεί να επιβιώσει επ' αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μεταμορφωθεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, δήλωσε τη Δευτέρα η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα.

Στην πιο σημαντική ομιλία της από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η Ναμπιούλινα είπε ότι θα πάρει δύο χρόνια για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 4%, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η περίοδος που η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθεματικά είναι πεπερασμένη και ήδη στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο θα εισέλθουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικού μετασχηματισμού και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων», είπε.

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν όλο και περισσότερο την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα κύρια προβλήματα θα συνδέονται με περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με περιορισμούς στις εξαγωγές» πρόσθεσε η Ναμπιούλινα, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν.

«Οι Ρώσοι κατασκευαστές θα πρέπει να αναζητήσουν νέους συνεργάτες, logistics ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενεών», είπε.

Οι εξαγωγείς θα πρέπει να αναζητήσουν νέους εταίρους και υλικοτεχνικές ρυθμίσεις και «όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο», είπε η Nαμπιούλινα.

Η Kεντρική Τράπεζα υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20% όταν ξεκίνησαν οι διεθνείς κυρώσεις, αλλά στη συνέχεια το μείωσε τον Απρίλιο στο 17%. Παράλληλα, εξετάζει το να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη την πώληση ξένου συναλλάγματος που έχουν ως έσοδα οι εξαγωγικές εταιρίες, δήλωσε η ίδια, αλλά και την έκδοση ψηφιακού ρουβλίου προκειμένου οι Ρώσοι να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πιλοτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό σχεδιάζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.