Καθεστώς ουδετερότητας «πρoσφέρει» η Ουκρανία, περιορίζει «δραστικά» τις επιχειρήσεις στο Κίεβο η Ρωσία

Καθεστώς ουδετερότητας «πρoσφέρει» η Ουκρανία, περιορίζει «δραστικά» τις επιχειρήσεις στο Κίεβο η Ρωσία

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα φαίνεται πως είχαν οι σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Η ουκρανική πλευρά πρότειναν την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας ενώ λίγο αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τον ριζικό περιορισμό της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ως την πιο «σημαντική πρόοδο» στις μέχρι τώρα συζητήσεις χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο Μ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters, επισημαίνοντας πως οι συνομιλίες δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί πρότειναν την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να μην ενταχθούν σε στρατιωτικές συμμαχίες ή να φιλοξενήσουν στρατιωτικές βάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη ο εκπρόσωπος των Ουκρανών σημείωσε ότι το Κίεβο πρότεινε ένα νέο σύστημα για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία είναι μία από τις πιθανές εγγυήτριες χώρες, προσθέτοντας πως το Ισραήλ, η Πολωνία και ο Καναδάς μπορούν επίσης να είναι εγγυήτριες. Επιπλέον, υπογράμμισε πως αν δουλέψει το σύστημα για τις εγγυήσεις ασφαλείας, τότε η Ουκρανία θα συμφωνήσει στο ουδέτερο καθεστώς, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Επιπρόσθετα, είπε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ειρήνη σε όλη την Ουκρανία για να έχει ισχύ η οποιαδήποτε συμφωνία.

Όσον αφορά στην Κριμαία, είπε πως ζητήθηκε η έναρξη διαβουλεύσεων με τη Ρωσία για το καθεστώς της τα επόμενα 15 χρόνια και κατέληξε λέγοντας πως περιμένουν την τελική και επίσημη απάντηση των Ρώσων, σημειώνοντας ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες για μια επικείμενη συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν.

«Αν καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε αυτά τα σημεία – κλειδιά και για μας είναι το πιο σημαντικό, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει το τρέχον καθεστώς της ως μη πυρηνική χώρα στη μορφή μόνιμης ουδετερότητας», τόνισε ο Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή μας, αλλά και δεν θα αναπτύξουμε στρατό και δεν θα μπούμε σε στρατιωτικές συμμαχίες. Οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή μας θα διεξάγονται με την σύμφωνη γνώμη των εγγυητριών χωρών» πρόσθεσε.

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες η Μόσχα, με τον κορυφαίο Ρώσο διαπραγματευτή να λέει ότι είναι πιθανή συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, μόνο αν επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Μόσχα: Περιορίζουμε ριζικά τη στρατιωτική δραστηριότητα σε Κίεβο και Τσερνίχιφ

Tον ριζικό περιορισμό της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, προκειμένου να «αυξήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις για συμφωνία και υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία», σύμφωνα με το Reuters.

Το Γενικό Επιτελείο θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά την επιστροφή της ρωσικής αντιπροσωπείας από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα, δήλωσε ο Φόμιν.

Τσαβούσογλου: Δεν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας την Τετάρτη

Ως την πιο «σημαντική πρόοδο» στις μέχρι τώρα συζητήσεις χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters, ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είχαν τις πρώτες τετ-α-τετ διαπραγματεύσεις εδώ και παραπάνω από δύο εβδομάδες, καθώς η ρωσική εισβολή έχει μπει πια στην πέμπτη εβδομάδα.

Μιλώντας στον χώρο των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία καλωσόρισε τις δυο χώρες στο να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό και μια αμοιβαία συνεννόηση σε συγκεκριμένα ζητήματα, λέγοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα πιο δύσκολα θέματα» αναμένονταν να συζητηθούν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, προσθέτοντας πως οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν εν ευθέτω χρόνω.