Μετά από ένα χρόνο συγκρούσεων στην Ουκρανία τα αποθέματα των συμμάχων έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό
«Καμπανάκι» ΝΑΤΟ για εξάντληση αποθεμάτων πυρομαχικών λόγω πολέμου στην Ουκρανία
Reuters

«Καμπανάκι» ΝΑΤΟ για εξάντληση αποθεμάτων πυρομαχικών λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Μετά από ένα χρόνο συγκρούσεων στην Ουκρανία τα αποθέματα των συμμάχων έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει τους στόχους για τη δημιουργία αποθεμάτων πυρομαχικών, καθώς το Κίεβο καταναλώνει τα βλήματα πολύ ταχύτερα από ό,τι παράγουν οι δυτικές χώρες. Μετά από ένα χρόνο συγκρούσεων στην Ουκρανία τα αποθέματα των συμμάχων έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Ο σημερινός ρυθμός δαπάνης πυρομαχικών της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους πριν τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε έρευνα για τα εναπομείναντα συμμαχικά αποθέματα, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η συμμαχία σχεδιάζει να αυξήσει τους στόχους της για τα αποθέματα πυρομαχικών.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι η συμμαχία ολοκλήρωσε έρευνα για τα εναπομείναντα αποθέματα πυρομαχικών, επικαλούμενο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Η Δύση χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή, με τον χρόνο αναμονής για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος να αυξάνεται σε 28 μήνες από 12 μήνες, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια κούρσα εφοδιαστικής. Βασικές δυνατότητες όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία πριν η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Η ταχύτητα θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Πόλεμοι φθοράς

Ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ υπολείπονταν των στόχων της συμμαχίας για την αποθεματοποίηση πυρομαχικών, καθώς οι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι οι πόλεμοι φθοράς με μάχες πυροβολικού μεγάλης κλίμακας ανήκουν στο παρελθόν.

Αλλά ο ρυθμός των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα του Κιέβου εκτοξεύουν έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, έχει εξαντλήσει τα δυτικά αποθέματα και έχει αποκαλύψει κενά στην αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και το ανθρώπινο δυναμικό των αλυσίδων εφοδιασμού.

Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, «αν η Ευρώπη πολεμούσε τη Ρωσία, ορισμένες χώρες θα ξέμεναν από πυρομαχικά μέσα σε λίγες ημέρες».

Το ΝΑΤΟ μόλις ολοκλήρωσε έκτακτη έρευνα για τα εναπομείναντα αποθέματα πυρομαχικών, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας και σημείωσε  πως «οι στόχοι του ΝΑΤΟ για τα πυρομαχικά δεν τηρούνταν ως επί το πλείστον (πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας)».

Τώρα τα αποθέματα μειώνονται ακόμη περισσότερο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθιστώντας πιθανό ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τα επίπεδα - στόχους για τα αποθέματα πυρομαχικών των μελών του, δήλωσε η ίδια πηγή.

Πού εντοπίζονται οι ελλείψεις

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη έλλειψη παρουσιάζεται στα πυρομαχικά μάχης, από βλήματα των 155 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται στα οβιδοβόλα, μέχρι πυραύλους HIMARS και  πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας όπως τα IRIS-T, Patriot και Gepard, τα οποία αυτήν την στιγμή χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ένα άλλο πρόβλημα που καταγράφεται είναι η «μείωση της βιομηχανικής ικανότητας για ταχεία αύξηση της παραγωγής, αφού δεκαετίες μειωμένων κυβερνητικών παραγγελιών οδήγησαν στην εξαφάνιση πολλών γραμμών παραγωγής», με αποτέλεσμα ο Μπάιντεν να σκοπεύει να αυξήσει τον μηνιαίο στόχο για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού σε 90.000 από 14.400 πριν από τον πόλεμο, όπως αναφέρουν οι New York Times και ο Μακρόν έδωσε εντολή να επιταχυνθεί η παραγωγή πολεμικού υλικού.

Σύμφωνα με το Reuters έχουν γίνει βήματα, αλλά όχι αρκετά και σημειώνει πως υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουν σε ικανοποιητικό βαθμό  και πάλι τα αποθέματα, ενώ ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και πρώτων υλών, καθώς και η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

«Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι μέσα στο επόμενο έτος τα επίπεδα των αποθεμάτων μας θα αυξηθούν δραστικά», εκτίμησε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Τα όποια πρόσθετα αποθέματα, θα έχουμε θα συνεχίσουν να κατευθύνονται στην Ουκρανία».

Το πόσες σφαίρες έχουν απομείνει στα δυτικά στρατιωτικά αποθέματα και οι στόχοι για κάθε μέλος του ΝΑΤΟ είναι άκρως απόρρητο. 

Σε γενικές γραμμές, το ΝΑΤΟ αναθέτει σε κάθε σύμμαχο την υποχρέωση να εξασφαλίσει ορισμένες ποσότητες  όπλων που η συμμαχία μπορεί να αξιοποιήσει σε περίπτωση σύγκρουσης. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σημαίνει ότι ένας σύμμαχος θα μπορεί να διαθέσει ανά πάσα στιγμή μία τεθωρακισμένη μεραρχία - περίπου 10.000 έως 30.000 στρατιώτες  πλήρως εξοπλισμένη  ικανή να πολεμήσει.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντηθούν για Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Η επόμενη φάση του πολέμου, η ανησυχία της Δύσης και ο εκβιασμός με τα σιτηρά