Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προέτρεψε με δηλώσεις του τη Δευτέρα (09/06) τα κράτη-μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν μαζικά τις αμυντικές δαπάνες και να κατασκευάσουν περισσότερα όπλα, καθώς προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση μέχρι το 2030.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον του ΝΑΤΟ μέσα σε 5 χρόνια. Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, είμαστε όλοι στην ανατολική πλευρά τώρα», δήλωσε ο Ρούτε σε ομιλία του στο Chatham House στο Λονδίνο, αναφερόμενος στο βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων.
«Το γεγονός είναι ότι χρειαζόμαστε ένα κβαντικό άλμα στη συλλογική μας άμυνα. Το γεγονός είναι ότι πρέπει να έχουμε περισσότερες δυνάμεις και δυνατότητες για να εφαρμόσουμε πλήρως τα αμυντικά μας σχέδια. Το γεγονός είναι ότι ο κίνδυνος δεν θα εξαφανιστεί ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε το Politico, ο Ρούτε - πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο οποίος τώρα ηγείται της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ασφάλεια - συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αντιμετωπίζει έναν δύσκολο αγώνα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Η ομιλία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ έρχεται πριν από μια σύνοδο κορυφής υψηλού κινδύνου στη Χάγη αργότερα μέσα στον Ιούνιο. Καθώς οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τραμπ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο Ρούτε προσπάθησε επίσης να αποκρούσει τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απεμπλακούν στρατιωτικά από την Ευρώπη, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί την Κίνα ως την κύρια απειλή για την ασφάλειά της.
«Θα υπάρξει ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων; Όχι», είπε στο ακροατήριο, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να επικεντρωθεί περισσότερο στην Ασία είναι «λογική». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτή η μετατόπιση θα είναι σταδιακή και δεν θα δημιουργήσει κανένα κενό για το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Περισσότερα χρήματα, περισσότερα όπλα
Οι σύμμαχοι αναμένεται να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής σε έναν νέο στόχο δαπανών, τον οποίο ζήτησε ο Τραμπ, ύψους 5% του ΑΕΠ, 3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και 1,5% για άλλα, ακόμη μη καθορισμένα, στοιχεία που σχετίζονται με την άμυνα. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον τρέχοντα στόχο του 2%.
Τα κράτη της νότιας πτέρυγας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, συμφώνησαν απρόθυμα να ανταποκριθούν στον τρέχοντα στόχο φέτος - πάνω από μια δεκαετία αφότου συμφωνήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία - και δεν θα ασκήσουν βέτο στον νέο στόχο. Το να πεισθεί η Μαδρίτη ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς δεν θεωρεί τη Ρωσία ως άμεση απειλή για την ασφάλειά της.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν νέους «στόχους δυνατοτήτων» - δηλαδή νέες απαιτήσεις για στρατιωτικό εξοπλισμό για την εφαρμογή των περιφερειακών αμυντικών σχεδίων της συμμαχίας έναντι μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης.
Αν και οι λεπτομέρειες είναι απόρρητες, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν την αεράμυνα και την πυραυλική άμυνα, μεγάλους σχηματισμούς χερσαίων δυνάμεων, ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ χρειάζονται «400% αύξηση στην αεροπορική και πυραυλική άμυνα... Οι στρατοί μας χρειάζονται επίσης χιλιάδες περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, εκατομμύρια περισσότερα βλήματα πυροβολικού και πρέπει να διπλασιάσουμε τις ικανότητές μας σε τομείς όπως η διοικητική μέριμνα, ο εφοδιασμός, οι μεταφορές και η ιατρική υποστήριξη», δήλωσε ο Ρούτε τη Δευτέρα.
«Οι κυβερνήσεις βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο για την αγορά περισσότερων πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και αεροσκαφών - συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 700 πολεμικών αεροσκαφών F-35 αμερικανικής κατασκευής», πρόσθεσε.