Η Ιταλία ενημέρωσε την Κίνα ότι εγκαταλείπει την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), όπως δήλωσαν στο Reuters την Τετάρτη δύο κυβερνητικές πηγές, βάζοντας τέλος σε μια αναμονή πολλών για το μέλλον της Ρώμης στο φιλόδοξο έργο του Πεκίνου.
Η Ιταλία είχε υπογράψει μια προκαταρκτική συμφωνία με την Κίνα τον Μάρτιο του 2019, ούσα η μόνη χώρα της G7 που εντάχθηκε στο έργο BRI, το οποίο ξεκίνησε από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2013.
Ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ήλπιζε ότι η συμφωνία θα ενίσχυε την οικονομία της Ιταλίας με χαμηλή απόδοση, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέφερε ελάχιστα οφέλη.
Οι επικριτές είχαν εκφράσει από τότε την ανησυχία ότι θα επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει τον έλεγχο των ευαίσθητων τεχνολογιών και υποδομών και η Ιταλία έκτοτε έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να ασκήσει βέτο στις εξαγορές ή να περιορίσει την επιρροή των κινεζικών εταιρειών έναντι των ιταλικών ομολόγων τους.
Τι προέβλεπε η συμφωνία
Μεταφορές, επιμελητεία και υποδομές: η Ιταλία και η Κίνα είχαν συμφωνήσει ότι θα εργαστούν σε έργα όπως δρόμοι, σιδηρόδρομοι, γέφυρες, πολιτική αεροπορία, λιμάνια, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.
- Στον ενεργειακό τομέα, η State Grid Corporation of China κατέχει από το 2014 μερίδιο 35% στην CDP Reti, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που κατέχει περίπου το 1/3 των ιταλικών εταιρειών εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Terna και Snam.
- Άρση εμποδίων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, προώθηση μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ των αντίστοιχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους.
- Συνδεσιμότητα μεταξύ των ανθρώπων, ανάπτυξη ενός δικτύου αδελφοποίησης μεταξύ πόλεων και ενθάρρυνση πολιτιστικών, επιστημονικών, τουριστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών.
- Περιβαλλοντική συνεργασία, επιδίωξη βιώσιμης και οικολογικής ανάπτυξης.