Με αφορμή την κατάσχεση ενός φορτηγού πλοίου ο Λευκός Οίκος σχολίασε πως επανεξετάζει το αν πρέπει να εντάξει εκ νέου τους Χούθι στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Το σχόλιο του εκπροσώπου του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι ήταν σημαντικό επειδή μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν η ανάκληση του χαρακτηρισμού των Χούθι ως τρομοκράτες καθώς φοβήθηκαν ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι, οι οποίοι στέλνουν drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς, κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader την Κυριακή στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, καθώς το χαρακτήρισαν ιδιοκτησίας Ισραήλ.
Ο Κέρμπι χαρακτήρισε την κατάσχεση του πλοίου από τους Χούθι «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» στην οποία «το Ιράν είναι συνένοχος».
«Υπό το πρίσμα αυτού, έχουμε ξεκινήσει μια επανεξέταση πιθανών ονομασιών τρομοκρατών και θα εξετάσουμε και άλλες επιλογές με τους συμμάχους και τους εταίρους μας επίσης», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του διεθνούς πληρώματος του.
Η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε στη μαύρη λίστα τους Χούθι μια μέρα πριν από τη λήξη της θητείας της, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη, οι οργανώσεις βοήθειας και ορισμένοι αμερικανοί βουλευτές να εκφράσουν φόβους ότι οι κυρώσεις θα διαταράξουν τη ροή τροφίμων, καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων στην Υεμένη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 12 Φεβρουαρίου 2021, ανακάλεσε τους χαρακτηρισμούς σε «αναγνώριση της τρομερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη».