ΗΠΑ: «Θερμικός θόλος» τροφοδοτεί τις μεγάλες πυρκαγιές στα δυτικά και βορειοανατολικά (pics)
AP Photo/Noah Berger
AP Photo/Noah Berger

ΗΠΑ: «Θερμικός θόλος» τροφοδοτεί τις μεγάλες πυρκαγιές στα δυτικά και βορειοανατολικά (pics)

Ένα μεγάλο κύμα καύσωνα που τροφοδοτείται από έναν έντονο «θερμικό θόλο» βρίσκεται σε εξέλιξη στις δυτικές και βορειοανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας θερμοκρασίες ρεκόρ σε δεκάδες πόλεις. Εν τω μεταξύ, οι πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε τμήματα της χώρας, καθώς ο ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι επηρεάζουν μεγάλο μέρος των δυτικών πολιτειών.

CNN

Δύο πυρκαγιές που αναπτύσσονται γρήγορα διασχίζουν έναν καταυλισμό στο νότιο Νέο Μεξικό και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πέντε νέες μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των πυρκαγιών που καίνε στις ΗΠΑ να ανέρχεται σε 29 μεγάλες, ενεργές πυρκαγιές. Όλες τους, εκτός από μία, βρίσκονται στις δυτικές ΗΠΑ και την Αλάσκα. Δέκα πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια και 4 στο Νέο Μεξικό.

Μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν 19.000 πυρκαγιές έχουν κάψει σχεδόν 8.498.398 στρέμματα σε εθνικό επίπεδο, ξεπερνώντας τον 10ετή μέσο όρο των στρεμμάτων που έχουν καεί μέχρι σήμερα, ο οποίος είναι περίπου 5.665.598.

Παράλληλα, δασική πυρκαγιά την Κυριακή στα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες ανάγκασε πάνω από 1.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από δημοφιλή υπαίθρια περιοχή αναψυχής και έχει ήδη κάψει πάνω από 48.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Φωτογραφίες του AP από την Καλιφόρνια

AP Photo Eric Thayer, Noah Berger

Πηγή: CNN