ΗΠΑ: Ψηφοφορία την Τρίτη στο Κογκρέσο για ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Ψηφοφορία την Τρίτη στο Κογκρέσο για ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ψηφίζει αύριο, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, για πιθανή εκλογή του νέου προέδρου της η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που είχε παραλύσει για δυο εβδομάδες και πλέον εξαιτίας της ενδοκομματικής σύγκρουσης των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με ειδοποίηση που έλαβαν τα μέλη της χθες, Κυριακή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Κογκρέσο, το αμερικανικό κοινοβούλιο, με δυο σώματα, είναι διχασμένο. Η Γερουσία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, όμως το τρέχον διάστημα έχει βρεθεί σε χάος άνευ προηγουμένου.

Η πλειονότητα των εξουσιών του θεσμού έχει τεθεί σε αναστολή, μετά τη για πολλούς απρόσμενη καθαίρεση του «speaker» Κέβιν Μακάρθι την 3η Οκτωβρίου, όταν μετατράπηκε σε θύμα της σύγκρουσης των λεγόμενων μετριοπαθών και των τραμπικών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οι βουλευτές της δεξιάς δεν έχουν καταφέρει έκτοτε να συνεννοηθούν για τον διάδοχό του. Έπειτα από μια εβδομάδα με μεγάλες εντάσεις και αρκετές ανατροπές, ο βουλευτής του Οχάιο, Τζιμ Τζόρνταν, πιστός του Ντόναλντ Τραμπ, είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Όμως δεν φάνηκε να μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού συναδέλφων του για να εκλεγεί.

Αναμένεται παρόλ’ αυτά να διεξαχθεί ψηφοφορία στις 12:00 (στις 21:00 ώρα Ελλάδας) αύριο Τρίτη. Η έκβασή της είναι το λιγότερο αβέβαιη.

«Είναι καιρός να πιάσουμε δουλειά», έκρινε ο Τζιμ Τζόρνταν μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας τους συναδέλφους του να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου και να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητά του.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αύξησε την πίεση. Η Βουλή το τρέχον διάστημα δεν μπορεί να ψηφίσει κανένα μέτρο για τη χορήγηση βοήθειας στον ιστορικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το Δημοκρατικό κόμμα του Τζο Μπάιντεν, μειοψηφικό στη Βουλή, πρακτικά έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή στις χαοτικές διεργασίες στο Κογκρέσο.

Τουλάχιστον ελλείψει συμμαχίας-έκπληξης με μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους, που θα μπορούσε επίσης να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση χωρίς προηγούμενο.