Πληθαίνουν οι φωνές να αναλάβει πλήρη καθήκοντα ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πάτρικ Μακ Χένρι
ΗΠΑ: Παράλυση διαρκείας στη Βουλή, χάος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
AP Photo/Alex Brandon
AP Photo/Alex Brandon
Πληθαίνουν οι φωνές να αναλάβει πλήρη καθήκοντα ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πάτρικ Μακ Χένρι

ΗΠΑ: Παράλυση διαρκείας στη Βουλή, χάος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Σε στιγμές κρίσιμες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο -με την απειλή του κυβερνητικού «shutdown» να έχει εκλείψει μόνο προσωρινά, το Ισραήλ να μάχεται την τρομοκρατία της Χαμάς και την εμπόλεμη Ουκρανία να αγωνιά για το μέλλον της που είναι συνυφασμένο με τη δυτική και πρωτίστως την αμερικανική στήριξη- η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει «ακέφαλη» και σε καθεστώς παράλυσης εν μέσω διαίρεσης ή για την ακρίβεια χάους στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Δύο εβδομάδες μετρά ήδη το «θρίλερ» στην Ουάσινγκτον μετά την πρωτοφανή στα χρονικά αποπομπή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, από το ίδιο του κόμμα με την... καθοδήγηση του Ντόναλντ Τραμπ. Και δεν διαφαίνεται άμεσα τέλος. Οι πιέσεις που ασκούνται από όλο το πολιτικό σύστημα προς άρση του αδιεξόδου με την εκλογή νέου προέδρου αντίθετα εντείνουν τη διαίρεση στους Ρεπουμπλικανούς, σε σημείο που βουλευτές καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί ακόμη και απειλές κατά της ζωής τους.

Ο Τζιμ Τζόρνταν, ο σκληρός δεξιός από το Οχάιο που χαίρει της στήριξης Τραμπ, έχει αποτύχει μέχρι στιγμής σε δύο ψηφοφορίες να κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να διαδεχθεί τον Κέβιν Μακάρθι, ωστόσο δεν υπαναχωρεί και οι σύμμαχοί του επιδίδονται σε εκστρατεία πειθούς ή εκφοβισμού συναδέλφων τους βουλευτών -αναλόγως ποια πλευρά του ρεμπουμπλικανικού «στρατοπέδου» μιλάει.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι πως αντί να κερδίζει, ο Τζιμ Τζόρνταν χάνει ψήφους. Και ενώ η αποπομπή του Κέβιν Μακάρθι ήλθε με την ψήφο μίας μικρής φράξιας της σκληροπυρηνικής δεξιάς, τώρα είναι οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που εμποδίζουν την εκλογή Τζόρνταν, εξοργισμένοι για το χάος που πυροδότησε η τραμπική πτέρυγα στο κόμμα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και για την ακόλουθη άρνησή της να στηρίξει την υποψηφιότητα του Στιβ Σκάλις, υπ΄αριθμόν 2 στο Σώμα.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία της Τρίτης, 20 Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν κατά του Τζόρνταν. Στον δεύτερο γύρο της Τετάρτης, ο αριθμός αυξήθηκε σε 22. «Κέρδισε» δύο Ρεπουμπλικανούς αλλά «έχασε» τέσσερις, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ρεαλιστές νομοθέτες που επικεντρώνονται στη διακυβέρνηση και σύμμαχοι του Στιβ Σκάλις, ο οποίος αρχικά επικράτησε για το χρίσμα του κόμματος το αξίωμα του προέδρου της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού βουλευτή του Οχάιο ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένος «να συνεχίσει», παρόλο που δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε τελικά να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους. Αργότερα, ο ίδιος ο Τζιμ Τζόρνταν δήλωσε ότι οι νομοθέτες θα συνέρχονταν εκ νέου την Πέμπτη αντί να συνεχίσουν την ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης. Πολλοί προβλέπουν ότι σε επόμενη ψηφοφορία θα χάσει ακόμη περισσότερες ψήφους, ενώ βουλευτές που ήδη τον έχουν καταψηφίσει και ανήκουν στο ρεπουμπλικανικό κατεστημένο έχουν διαμηνύσει πως η στάση τους δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο Τζιμ Τζόρνταν στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήταν «εγγύηση» περαιτέρω πόλωσης σε ένα ήδη εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό, και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν στις προεδρικές κάλπες του 2024 που πιθανώς θα φέρουν ξανά αντιμέτωπους τους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός του Οχάιο -τον οποίο παλαιότερα πρόεδρος της Βουλής είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη του νομοθετικού σώματος» καθώς είναι το αντίθετο από τη συναίνεση-, είναι πιστός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ και έχει στηρίξει πλήρως τα περί κλεμμένης νίκης στις εκλογές του 2020. 

Έχει πρωτοστατήσει στη συγκρότηση της Ομάδας Ελευθερίας (Freedom Caucus) της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θεωρείται μία από τις πλέον ακροδεξιές πτέρυγες στους κόλπους του κόμματος, ενώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων έχει επίσης βγει «μπροστά» σε πολλές έρευνες κατά των Δημοκρατικών. 

Η ανεπιτυχής έως τώρα, και συνολικά ως φαίνεται, προσπάθειά του να αναλάβει τα ηνία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδεικνύει τα όρια της επιρροής του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα διαδοχής του Μακάρθι, δεδομένου ότι ο τέως πρόεδρος τον υποστήριξε ανοιχτά. Ο Κέβιν Μακάρθι χρειάστηκε 15 ψηφοφορίες για να εκλεγεί τον Ιανουάριο· ήταν μία πρωτοφανής κατάσταση, όπως όλα τα πρωτοφανή που συμβαίνουν στις ΗΠΑ αφότου έκανε την εμφάνισή του ο Ντόναλντ Τραμπ για να διαβρώσει την ταυτότητα των Ρεπουμπλικανών και την ίδια την αμερικανική Δημοκρατία.

Πέραν σαφώς των Δημοκρατικών, είναι και πολλοί οι Ρεπουμπλικανοί που αναγνωρίζουν ότι καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας που έδωσε προσωρινά παράταση στην αποφυγή του ενός κυβερνητικού shutdown», και εν μέσω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και έναν καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία στον οποίο δεν διαφαίνεται τέλος, δεν υπάρχουν περιθώρια να μείνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για πολύ καιρό ακόμη «ακέφαλη» και σίγουρα ουδείς μπορεί να περιμένει… 15 ψηφοφορίες.

Καθώς φαίνεται όλο και πιθανό ότι κανέας υποψήφιος δεν θα μπορέσει να αποσπάσει τις απαιτούμενες 217 ψήφους στη Βουλή για να εκλεγεί στην προεδρία, ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ήδη συζητά και πιέζει για τη διενέργεια ψηφοφορίας ώστε να αναλάβει πλήρεις αρμοδιότητες ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Βόρεια Καρολίνα Πάτρικ Μακ Χένρι, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα μεταβατικού προέδρου κατόπιν της αποπομπής Μακάρθι. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση ούτε επ’ αυτού στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ορισμένα πιστά στον Τζιμ Τζόρνταν στελέχη να υποστηρίζουν ότι αυτό θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο. 

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ισχνή πλειοψηφία 221 εδρών έναντι 212 των Δημοκρατικών και για την εκλογή προέδρου είναι απαραίτητη η στήριξη τουλάχιστον 217 βουλευτών. Με τις σχέσεις και τις ισορροπίες στο Μεγάλο Παλαιό Κόμμα να έχουν προ πολλού διαρραγεί και την παράταξη να έχει «δηλητηριαστεί» από την τοξική και επικίνδυνη όχι μόνο ρητορική, αλλά και δράση, του Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση ότι εν μέσω της παρούσας κρίσης βουλευτές που καταψήφισαν τον Τζόρνταν καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί οργισμένα τηλεφωνήματα, απειλητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, μέχρι και απειλές κατά της ζωής τους.