ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία με σκοπό την ενίσχυση του Πενταγώνου
Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
WSJ-Politico

ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία με σκοπό την ενίσχυση του Πενταγώνου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει την αποστολή αναχαιτιστικών πυραύλων αεράμυνας και άλλων όπλων που προορίζονταν για την Ουκρανία και τα χρησιμοποιούν αντ’ αυτού για την ενίσχυση των αποθεμάτων του Πενταγώνου, δήλωσαν την Τρίτη ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ και δύο βοηθοί του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις παραδόσεις όπλων που προορίζονταν για την Ουκρανία φανερώνει την ολοένα και μειούμενη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει το Κίεβο στην άμυνά του έναντι της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν τονίσει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες απειλές από την Κίνα και, πιο άμεσα, στις στρατιωτικές ανάγκες στη Μέση Ανατολή.

Οι αποστολές βρίσκονταν στην Πολωνία όταν ανεστάλησαν και περιλάμβαναν αναχαιτιστικούς πυραύλους Patriot, πυραύλους αέρος-αέρος, πυραύλους Hellfire αέρος-εδάφους και πυραύλους εδάφους-εδάφους, βλήματα πυροβολικού και πυραύλους Stinger εδάφους-αέρος.

Από την πλευρά του, ο Έλμπριτζ Κόλμπι, υφυπουργός Άμυνας για την πολιτική στο Πεντάγωνο, δεν σχολίασε την απόφαση να σταματήσουν οι αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας θα παράσχει στον πρόεδρο Τραμπ επιλογές για τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που «είναι συμβατές με τον στόχο του να τερματίσει αυτόν τον τραγικό πόλεμο».

«Το υπουργείο εξετάζει και προσαρμόζει με αυστηρότητα την προσέγγισή του για την επίτευξη αυτού του στόχου, διατηρώντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα των δυνάμεων των ΗΠΑ για τις αμυντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία αιφνιδιασμένη από την αμερικανική απόφαση

Παράλληλα, η Ουκρανία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την συνεχή στρατιωτική υποστήριξη μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διακοπής αποστολής ορισμένων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, την στιγμή μάλιστα που η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας.

Χθες, απροσδόκητα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέκοψε την αποστολή ορισμένων όπλων στο Κίεβο, επισήμως εξαιτίας της «ανησυχίας» για την «μείωση» των αμερικανικών αποθεμάτων.

Οι ΗΠΑ είναι το βασικό στρατιωτικό στήριγμα της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, τα πυρομαχικά, ο εξοπλισμός και επιπλέον οι Πληροφορίες επέτρεψαν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αντισταθούν στον ρωσικό στρατό.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι δεν είχε ειδοποιηθεί επισήμως από τη Ουάσινγκτον για την απόφαση αυτή και κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν συνεχή την υποστήριξή τους και να αποσαφηνίσουν το συντομότερο την θέση τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τον αμερικανό επιτετραμμένο στο Κίεβο Τζο Γκίνκελ για να του υπενθυμίσει ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποστήριξη των αμυντικών ικανοτήτων της Ουκρανίας ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο να συνεχίσει τον πόλεμο και την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με το Politico και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η διακοπή αφορά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, συστήματα ακριβείας του πυροβολικού και τους πυραύλους Hellfire.

Η ανακοίνωση προκάλεσε ανησυχία στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Απέναντι στον καλύτερα εξοπλισμένο και πολυάριθμο ρωσικό στρατό «θα δυσκολευτούμε χωρίς τα αμερικανικά πυρομαχικά», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

«Η Ουκρανία παραδόθηκε στον Πούτιν», «Αν δεν μας υποστηρίξουν, είναι σαν να συντάσσονται με την πλευρά του κακού και αυτό δεν είναι αποδεκτό», ήταν μερικές από τις αντιδράσεις κατοίκων του Κιέβου.

Οπως αναμενόταν, το Κρεμλίνο ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έφθασε μέχρι την δήλωση ότι αυτό «θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου».

Αλλά, για τον Shashank Joshi, αναλυτή του RUSI του Λονδίνου, η αμερικανική απόφαση αντίθετα «καθιστά όλο και λιγότερο πιθανό η Ρωσία να κάνει τον κόπο να διαπραγματευθεί σοβαρά».

Εκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το think tank CSIS (Center for Strategic and International Studies) προειδοποιούσε για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί μακροπρόθεσμα απέναντι στην Ρωσία σε περίπτωση διακοπής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, μίας βοήθειας την οποία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν οι Ευρωπαίοι