ΗΠΑ: Οι «αρνητές των εκλογών» και οι θεωρίες συνωμοσίας 
AP
AP

ΗΠΑ: Οι «αρνητές των εκλογών» και οι θεωρίες συνωμοσίας 

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται την Τρίτη με την δημοκρατία στη χώρα να βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση μετατραυματικού στρες από την εισβολή στο Καπιτώλιο και υπό τον φόβο ότι τα εκλογικά αποτελέσματα πια θα είναι υπό μόνιμη αμφισβήτηση. 

Οι ενδείξεις ότι η δημοκρατική αυτή διαδικασία βάλλεται ήδη εκ των έσω από αρνητές των εκλογών είναι ήδη ανησυχητικά πολλές. Μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας. 

Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την περασμένη Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά: «Καθώς εγώ μιλάω εδώ σήμερα, υπάρχουν υποψήφιοι σε κάθε επίπεδο αξιώματος στην Αμερική- είτε για κυβερνήτες, είτε για το Κογκρέσο, είτε για τη θέση του γενικού εισαγγελέα- που δεν δεσμεύονται ότι θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν». 

Όπως εξήγησε, οι αρνητές των εκλογών έχουν εμπνευστεί από τον Τραμπ και «η αμερικανική δημοκρατία δέχεται επίθεση» επειδή ο Τραμπ δεν δέχεται ακόμα τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 κατά τις οποίες ηττήθηκε από το νυν πρόεδρο. 

Υποψήφιοι που αμφισβητούν τις διαδικασίες

Και στηρίζει υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων που συνεχίζουν αυτήν την ρητορική. Πολλοί από αυτούς τους υποψηφίους, όπως ο Μαρκ Φίντσεμ που έχει βάλει υποψήφιος για γραμματέας της πολιτείας στην Αριζόνα και ο Τζιμ Μάρτσαντ στη Νεβάδα καθώς και ο υποψήφιος κυβερνήτης Νταγκ Μαστριάνο στην Πενσιλβάνια, αν εκλεγούν σε αυτά τα αξιώματα θα έχουν αν μη τι άλλο κάποιον έλεγχο στα εκλογικά συστήματα της πολιτείας τους εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024. 

 

Αν εκλεγούν λοιπόν, θα μπορούν να αρνηθούν να επικυρώσουν τα αποτελέσματα στην πολιτεία του σε περίπτωση που αυτά αναδεικνύουν τους δύο υποψήφιους προέδρους με μικρή διαφορά ψήφων. 

Θα μπορούν επίσης να στηρίξουν αγωγές σε βάρος τοπικών αρχών με ισχυρισμούς για εκλογική διαφθορά και νοθεία ή να ενεργοποιήσουν νέους κανόνες και κανονισμούς που θα απορρίπτουν κάποιες μεθόδους ψηφοφορίας όπως η επιστολική ψήφος ή η ηλεκτρονική ψήφος, στην οποία από το 2020 οι Ρεπουμπλικάνοι επέρριπταν ότι ήταν η «Κερκόπορτα» νοθείας που επιστράτευσαν οι Δημοκρατικοί για να χάσει ο Τραμπ.  

Με λίγα λόγια, οι ισορροπίες που θα προκύψουν από τις ενδιάμεσες μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε εκ των έσω σαμποτάρισμα των εκλογικών διαδικασιών και για την προεδρία. 

 

Η «νοθεία» με την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ήδη, κάποιοι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι τα έχουν βάλει με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ήδη δύο κρίσιμες πολιτείες επιτρέπουν το μέτρημα των ψήφων με τον κλασικό τρόπο που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι λιγότερο ακριβές και καθυστερεί τα αποτελέσματα. 

 

«Αυτές οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε Νεβάδα και Αριζόνα εισάγουν χαοτικές συνθήκες που δημιουργούν πεδίο για λάθη και για υποβάθμιση της αξιοπιστίας», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Πάμελα Σμιθ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Verified Voting. 

Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργήσει η διασπορά της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των εκλογικών διαδικασιών κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Reuters η εταιρεία Ipsos και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το 49% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η νοθεία στις εκλογές είναι ένα εκτεταμένο πρόβλημα. Από αυτούς το 34% είναι Δημοκρατικοί και το 69% είναι Ρεπουμπλικάνοι. Παρά αυτά τα ποσοστά, συνολικά το 67% όσων απάντησαν δηλώνουν πάντως σίγουροι ότι οι δικές τους ψήφοι έχουν καταμετρηθεί σωστά……….

Εκφοβισμός ψηφοφόρων

Αυτή η σύγχυση γεννάται και ανατροφοδοτείται στο Facebook και το Twitter καθώς και σε περιθωριακές πλατφόρμες όπου διάφοροι χρήστες υποστηρίζουν ότι οι ψήφοι στις ενδιάμεσες θα «πειραχτούν» για να λειτουργήσει το αποτέλεσμα σε βάρος των δεξιών υποψηφίων, ενώ καλούν τους ψηφοφόρους και τους υποστηρικτές των υποψηφίων σε δράση που πολλές φορές έχει και τον χαρακτήρα της βίας! Γενικά, με πολλούς τρόπους η προεκλογική δραστηριότητα για τις ενδιάμεσες εκλογές θυμίζει το κίνημα Stop the Steal του 2020 που καλούσε σε εγρήγορση τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ και οδήγησε στην υπεραντίδραση της εισβολής στο Καπιτώλιο. 

 

«Οι εκκλήσεις για πραγματική βία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές είναι πραγματικές», δηλώνει στο Politico o Γκράχαμ Μπρούκι, διευθυντής του Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab, που καταγράφει επανειλημμένες προσπάθειες διοργάνωσης βίαιων αντιδράσεων σε Αριζόνα, Μίτσιγκαν και Τζόρτζια. «Τα θεμελιώδη ψέματα που οδήγησαν στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος όσο προχωράμε προς τις ενδιάμεσες», προσθέτει. 

Στη Βόρεια Καρολίνα οι αξιωματούχοι έχουν καταγράψει 14 περιπτώσεις πιθανού εκφοβισμού ή παρέμβασης σε ψηφοφόρους και υπαλλήλους που δουλεύουν για την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών ενώ αντίστοιχα περιστατικά είναι καταγεγραμμένα και σε άλλες πολιτείες. Στις περισσότερες καταγγελίες αναφέρονται παρενοχλήσεις όπως φωτογράφηση πινακίδων αυτοκινήτων ψηφοφόρων, βιντεοσκόπηση ή ουρλιαχτά εναντίον ψηφοφόρων ή μελών των εκλογικών επιτροπών. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξη του την περασμένη Δευτέρα σε αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων στην Αριζόνα στην οποία υποστηρίζουν ότι ομάδες που επιβλέπουν το έργο της εφορευτικής επιτροπής στην πολιτεία προβαίνουν σε εκφοβισμό των ψηφοφόρων. 

Για πολλούς θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας, η αλήθεια για τη νοθεία δεν χρειάζεται αδιάσειστα αποδεικτικτά στοιχεία. Αρκούν κάποια διάσπαρτα περιστατικά για να στοιχειοθετήσουν το μεγάλο σχέδιο σε βάρος των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων. 

Σύμφωνα με το Politico, σε μικρά γκρουπ στα κανάλια του Telegram που είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένα στην εκλογική νοθεία σε κρίσιμες πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και η Τζόρτζια, αναρτώνται κακού φωτισμού και ανάλυσης φωτογραφίες που δήθεν δείχνουν αποτελέσματα νοθείας. Επίσης, λάθη που έχουν γίνει σε καταλόγους ψηφοφορών εμφανίζονται ως καραμπινάτες αποδείξεις σχεδίου αλλαγής των αποτελεσμάτων που θα είναι θετικά για τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.

Και βέβαια αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μένουν μόνο στο επίπεδο οπαδών. Η Κριστίνα Καράμο, η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στο Μίτσιγκαν που έχει την στήριξη του Τραμπ έχει κοινοποιήσει μέσω των λογαριασμών της ισχυρισμούς ότι στην πολιτεία της έχουν πάει να ψηφίσουν ακόμα και …πεθαμένοι.