ΗΠΑ: Εφικτή η εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ - Ριάντ με προϋπόθεση την «πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος»
AP Photo/Tsafrir Abayov
AP Photo/Tsafrir Abayov

ΗΠΑ: Εφικτή η εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ - Ριάντ με προϋπόθεση την «πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος»

Το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία εάν συμφωνήσει σε μια πορεία προς την αναγνώριση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτος, φαίνεται να διεμήνυσε η Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ.

Ειδικότερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, επισκέφθηκε την Κυριακή (19/05) το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού είχε, προηγουμένως, «εποικοδομητικές» συνομιλίες για το «όραμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής» με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Νταμάμ της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Το βασίλειο ανέφερε ότι οι δύο τους συζήτησαν μια «ημιτελής» εκδοχή μιας ευρείας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των χωρών. Οι συμφωνίες θεωρούνται σημαντικό μέρος των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να ωθήσει το Ριάντ προς την αναγνώριση, για πρώτη φορά, του κράτος του Ισραήλ - προσπάθειες που περιπλέκονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ωστόσο να μην αντηχεί στο Τελ Αβίβ, με τον Νετανιάχου να επαναλαμβάνει και πάλι την Κυριακή ότι δεν θα δεχόταν ένα παλαιστινιακό κράτος, ακόμη και αν αυτό συνοδευόταν από μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ και η Ουάσινγκτον έχουν καταστήσει σαφές ότι για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο ανταγωνιστών απαιτούνται κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας «κρατικής οντότητας».

Αυτό δεν εμπόδισε τον Σάλιβαν να προωθήσει εκ νέου την ιδέα στον Νετανιάχου, προσθέτει το δημοσίευμα, καθώς τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις του στη Σαουδική Αραβία και για «τις δυνατότητες που μπορεί τώρα να είναι διαθέσιμες για το Ισραήλ, καθώς και για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε το κείμενο του Λευκού Οίκου.

Κρατική οντότητα

Η Σαουδική Αραβία ζητά εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου εξαρτάται από την υποστήριξη αυτών που αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών.

Ο Σάλιβαν συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, συζητώντας μαζί τους τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και την ήττα της Χαμάς, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Times of Israel την περασμένη εβδομάδα ότι η διπλωματική πρωτοβουλία που προωθούν με διεθνείς εταίρους θα περιθωριοποιήσει την τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Σάλιβαν συναντήθηκε ξεχωριστά τη Δευτέρα με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον υπουργό του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Benny Gantz, οι οποίοι άσκησαν δημόσια κριτική στον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα.

Ο Χερτσόγκ και ο Σάλιβαν συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων στη Γάζα, δήλωσε στους Times of Israel πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο.

Ο Σάλιβαν υπογράμμισε επίσης «τη σημασία της συμβολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου στη θαλάσσια δίοδο που παραδίδει βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας», σύμφωνα με την πηγή.

Ράφα και Αίγυπτος

Κατά τη συνάντηση της Κυριακής με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, ο Σάλιβαν ενημερώθηκε για τις τελευταίες επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα. «Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις μεθόδους που θα εξασφαλίσουν την ήττα της Χαμάς, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες να βλάψουν τους αμάχους», ανέφερε το αμερικανικό κείμενο, αναδεικνύοντας ένα σημείο που έχει αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο συμμάχων, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν έχει κάνει αρκετά για το θέμα αυτό. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο Σάλιβαν επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ κατά μιας μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα, λόγω των φόβων ότι θα βλάψει τους αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ενώ θα διακινδυνεύσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις με τη συμμαχική Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με τη Ράφα.

«Ο Σάλιβαν πρότεινε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων για να διασφαλιστεί η αύξηση της εισροής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω όλων των διαθέσιμων διαβάσεων και μέσω του πολυεθνικού ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου», ανέφερε το αμερικανικό κείμενο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια διευρυμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα κινδυνεύει να βλάψει την προθυμία της Αιγύπτου να συνεργαστεί σε αυτές τις προσπάθειες, καθώς το Κάιρο δεν θέλει να θεωρηθεί ότι συνεργάζεται με το Ισραήλ ενάντια στα συμφέροντα των Παλαιστινίων, οι οποίοι αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν εκ νέου στη Γάζα λόγω της επίθεσης.

Ο Σάλιβαν τόνισε την ανάγκη το Ισραήλ να «δημιουργήσει σταθερούς διαδρόμους εντός της Γάζας για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια μπορεί να φτάσει σε όλους όσους έχουν ανάγκη σε όλη τη Γάζα».