ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις με συμμάχους μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις με συμμάχους μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα έχει σήμερα συνομιλίες στη Γερμανία με τους εταίρους του από 20 χώρες οι οποίες υφίστανται συνέπειες εξαιτίας της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναχώρησε από το Κατάρ, το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της αερογέφυρας με το Αφγανιστάν, και αναμένεται το μεσημέρι στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία, ένα άλλο κέντρο απ' όπου περνούν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι απομακρύνονται από το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί στο Ράμσταϊν με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, με τον οποίο θα διευθύνει μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών 20 χωρών για να εξετάσουν την οδό που θα ακολουθηθεί στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν πιθανόν, μέσω αυτής της συνόδου, να ενισχύσουν τις διεθνείς εκκλήσεις προς τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να αφήσουν τους Αφγανούς να φύγουν ελεύθερα, εφόσον το επιθυμούν.

Οι συνομιλίες μπορεί επίσης να επιτρέψουν τον συντονισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η προσωρινή κυβέρνηση που παρουσιάσθηκε χθες, Τρίτη, και η οποία δεν περιλαμβάνει καμιά γυναίκα, ενώ όλα τα μέλη της είναι Ταλιμπάν και ο υπουργός Εσωτερικών καταζητείται από τις ΗΠΑ με κατηγορίες για τρομοκρατία.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε από κοινού και με συντονισμένο τρόπο στην επόμενη φάση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους νέους ηγέτες της Καμπούλ», επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ο Μάας σε ανακοίνωση.

«Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε πώς ακριβώς θα είναι μια κοινή προσέγγιση έναντι των Ταλιμπάν, η οποία να εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντά μας: τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη διατήρηση των οδών εξόδου (από τη χώρα) και της ανθρωπιστικής πρόσβασης και τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο Μάας θέλει επίσης να υπογραμμίσει την «ανθρωπιστική κρίση», την οποία αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, όπως τις «ελλείψεις τροφίμων που οφείλονται στην ξηρασία» και τη διακοπή «της διεθνούς βοήθειας από την οποία εξαρτώνται πολλά πρόσωπα».

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσουμε να συζητούμε με τους Ταλιμπάν, έστω και μόνο για να επιτρέψουμε στους ανθρώπους, για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι, να εγκαταλείψουν τη χώρα», λέει ο υπουργός, ο οποίος εντούτοις προσθέτει πως «οποιαδήποτε μεταγενέστερη δέσμευση θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν».

«Η ανακοίνωση μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή άλλων ομάδων και οι βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων στην Καμπούλ δεν είναι σημάδια που επιτρέπουν να είναι κάποιος αισιόδοξος στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Μάας.