ΗΠΑ: Αναζητούν απαντήσεις στα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού
AP
AP

ΗΠΑ: Αναζητούν απαντήσεις στα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού

Στο ερώτημα τι εξυπηρετούσε το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από την αμερικανική επικράτεια προσπαθούν να απαντήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις, μετά την κατάρριψή του.

Προσπαθούσε το Πεκίνο να σαμποτάρει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, να ελέγξει την ταχύτητα της στρατιωτικής του αντίδρασης ή απλώς να δοκιμάσει το σθένος του Τζο Μπάιντεν;

Με τον εντοπισμό του, το Πεκίνο έσπευσε να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για αερόστατο παρατήρησης του καιρού, για μετεωρολογικούς λόγους, το οποίο είχε εκτραπεί από την πορεία του. Το Πεντάγωνο δήλωνε ότι το μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό, καθώς μπορούσε να πραγματοποιεί ελιγμούς και να κάνει στροφές, σκοπίμως, καθώς είχε σταθεί πάνω από ένα σημείο στη Μοντάνα όπου βρίσκεται μέρος του αμερικανικού οπλοστασίου των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).

Ωστόσο, ήταν αρκετά προβλέψιμο ότι το αερόστατο θα εντοπιζόταν, θα παρακολουθούνταν και ακόμη και θα καταρριπτόταν, και ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο.

Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε ήταν γιατί να στείλει η Κίνα ένα κατασκοπευτικό αερόστατο σε μια εποχή δορυφόρων. Τα αερόστατα είναι φθηνότερα και μπορούν να πλησιάσουν πιο κοντά στους στόχους παρακολούθησης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να δει ένα αερόστατο στα πυραυλικά σιλό της Μοντάνα που δεν ήταν ήδη γνωστό στους Κινέζους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να δοκιμάσει την αντίδραση του Πεκίνου σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει τις προθέσεις πίσω από την υπερπτήση. Σύντομα θα είναι σε θέση να προσεγγίσει την κινεζική κυβέρνηση έχοντας στην κατοχή της το ωφέλιμο φορτίο του αερόστατου και την κατανόηση της τεχνολογίας του.

 

Πεκίνο: Σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις

Η κινεζική κυβέρνηση εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ, καταρρίπτοντας το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από την επικράτειά τους, «επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν» τις διμερείς σχέσεις μετά και την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντηση στο Μπαλί μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης» και «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός.

 

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: «Μεμονωμένο περιστατικό» το μπαλόνι στις ΗΠΑ

Συγχαρητήρια Μπάιντεν στους χειριστές του F-22 που κατέρριψε το κινεζικό μπαλόνι

ΗΠΑ: Δεύτερο κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι