«Στρατηγικές θέσεις» παρακολουθούσε το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ
YouTube
YouTube

«Στρατηγικές θέσεις» παρακολουθούσε το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ

«Στρατηγικές θέσεις» στο έδαφος των ΗΠΑ παρακολουθούσε το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό F-22, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το μπαλόνι κατερρίφθη στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, ως απάντηση στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Μετά την κατάρριψη, ακολούθησε επιχείρηση για τα συντρίμμια.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψη του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιεί ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Συγχαρητήρια Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν «επιτυχώς» το κινεζικό μπαλόνι.

«Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…) Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση αυτή.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.

Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων.

«Τολμηρή αλλά αδέξια τακτική κατασκοπείας» λένε οι αναλυτές

Η πτήση ενός ύποπτου κινεζικού μπαλονιού παρακολούθησης πάνω από τις ΗΠΑ φαίνεται να σηματοδοτεί μια πιο επιθετική -αν και αινιγματική- τακτική κατασκοπείας, σε σύγκριση με την παρακολούθηση μέσω δορυφόρων και την κλοπή βιομηχανικών και αμυντικών μυστικών, όπως δηλώνουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες δορυφόρους παρακολούθησης για να παρακολουθούν αλλήλους από τον αέρα. Αλλά τα πρόσφατα μπαλόνια της Κίνας -αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας δεν ήταν το πρώτο- κάνουν κάποιους στην Ουάσιγκτον να προβληματίζονται.

«Κατά κάποιον τρόπο, είναι πιο ερασιτεχνικό», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον. «Μήπως οι κάμερες στους δορυφόρους τους δεν έχουν αρκετά υψηλή ανάλυση ώστε να πρέπει να στείλουν ένα μπαλόνι;», αναρωτήθηκε.

Η αναστάτωση για το μπαλόνι -που είχε, όπως ήταν φυσικό διπλωματικές παρενέργειες, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα- έρχεται καθώς το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες, αμφισβητώντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό. Οι ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι η Κίνα επιδιώκει συστηματικά να αποκτά αποκλειστικές πληροφορίες και στοιχεία από αμερικανικές εταιρείες.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το μπαλόνι που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χρησιμοποιείται για μετεωρολογικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ το Σάββατο κατηγόρησε τους Αμερικανούς πολιτικούς και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να δυσφημίσουν την Κίνα. Αποκρούει τις κατηγορίες για κατασκοπεία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου και υπερτονίζουν την «κινεζική απειλή».

«Το μπαλόνι που ανακαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα φάνηκε σκόπιμα προκλητικό», δήλωσε ο Ντιν Τσενγκ, ανώτερος σύμβουλος του προγράμματος για την Κίνα στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ.

«Αυτός είναι ένας τρόπος να δοκιμαστεί πώς αντιδρά η άλλη πλευρά, όχι με στρατιωτική έννοια. Αλλά πολιτικά. Τι κάνετε γι' αυτό; Το κρατάτε μυστικό; Εάν έχουν υπάρξει πράγματι και άλλες πολλές φορές και αυτή δεν είναι η πρώτη, τότε τίθεται ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Τι συνέβη με τα προηγούμενα (μπαλόνια); Τα καταρρίψαμε;», σχολίασε.  

Ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρόουντς, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News ότι θα ήταν καλό να ανακτηθεί το μπαλόνι για να δούμε «αν είχε σχεδιαστεί για να συλλέξει πραγματικά δεδομένα ή αν είχε σχεδιαστεί για να δοκιμάσει τις δυνατότητες αντίδρασής μας».

Ο Άντριου Αντόνιο, συνιδρυτής της νεοσύστατης εταιρείας αερόστατων μεγάλου υψομέτρου Urban Sky, δήλωσε ότι τα ρεύματα ανέμου στα αερόστατα μεγάλου υψομέτρου, που είναι απαραίτητα για την καθοδήγηση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, είναι λιγότερο ευνοϊκά το χειμώνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προθέσεις της Κίνας μπορεί να μην ήταν να στοχεύσουν κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία στις ΗΠΑ.

«Συγκεκριμένη στόχευση μιας συγκεκριμένης στρατιωτικής βάσης με αυτό το μπαλόνι από μια εκτόξευση στην Κίνα, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, στο βόρειο ημισφαίριο, είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αν όχι αδύνατο», δήλωσε ο Αντόνιο, υποθέτοντας ότι το εγχείρημα του αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου πειράματος ή κάποιας βλάβης στο σύστημα αυτοτερματισμού του.

Προσθέτοντας ερωτήματα στην σκοτεινή αυτή υπόθεση, το βράδυ της Παρασκευής, μια ανακοίνωση του Πενταγώνου ανέφερε ότι ένα άλλο κινεζικό αερόστατο παρατηρήθηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε το 2020 ότι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τις πληροφορίες και την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ είναι «η απειλή αντικατασκοπείας και οικονομικής κατασκοπείας από την Κίνα».

Η φερόμενη «λαχτάρα» της Κίνας για τα αμερικανικά εμπορικά μυστικά ήταν τόσο σαρωτική που το FBI εκτίμησε τον περασμένο Οκτώβριο ότι ξεκινούσε μια νέα κινεζική επιχείρηση αντικατασκοπείας κάθε 12 ώρες.

Μια πιο συνηθισμένη τακτική κατασκοπείας από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, λένε οι ειδικοί, ήταν να χρησιμοποιεί μεταπτυχιακούς φοιτητές και άλλα άτομα με δεσμούς με την Κίνα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητο υλικό, οι οποίοι σπουδάζουν σε ερευνητικά πανεπιστήμια, εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας ή παραβιάζουν τα δίκτυα υπολογιστών τους.

«Το πρόβλημα με την Κίνα είναι πολύ περισσότερο στον ακαδημαϊκό, επιστημονικό κόσμο», δήλωσε ο Μαρκ Ζέιντ, δικηγόρος στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με διάφορες υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η δυναμική αλλάζει και οι Κινέζοι γίνονται πιο επιθετικοί για οποιονδήποτε λόγο», επισήμανε.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κατηγορηθεί για κατασκοπεία από την Κίνα.

Πριν από τη χρήση κατασκοπευτικών δορυφόρων, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν αεροσκάφη μεγάλου ύψους που δεν μπορούσαν εύκολα να καταρριφθούν, τα οποία πετούσαν πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Κούβα.

Οι κινεζοαμερικανικές σχέσεις οξύνθηκαν τον Απρίλιο του 2001, όταν ένα αεροσκάφος κατασκοπείας σημάτων EP-3E του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκε με ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, περίπου 70 μίλια μακριά από την κινεζική επαρχία Χαϊνάν.

Το 2009, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι πέντε κινεζικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός πολεμικού πλοίου, παρενόχλησαν το πλοίο USNS Impeccable του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ένα άοπλο σκάφος επιτήρησης ωκεανών, σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Χαϊνάν. Η Κίνα δήλωσε ότι το αμερικανικό πλοίο πραγματοποιούσε παράνομη έρευνα στα ανοικτά της νησιωτικής επαρχίας.

Οι δυνατότητες ενός κατασκοπευτικού αερόστατου μεγάλου υψομέτρου

  • Ένα αερόστατο μεγάλου υψομέτρου παραδοσιακά ίπταται στα 24-37 χιλιόμετρα, πολύ ψηλότερα από τα επιβατικά αεροσκάφη.

  • Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει κάμερα, ραντάρ και ίσως κινείται με ηλιακή ενέργεια.

  • Μπορεί να πλοηγηθεί προς μια κατεύθυνση με την αλλαγή υψομέτρου και τη βοήθεια των ρευμάτων του αέρα.

  • Χρησιμοποιούνταν ευρέως από ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως φθηνή μέθοδος συγκέντρωσης πληροφοριών.

  • Πολλά κατασκοπευτικά αερόστατα έχουν πετάξει πρόσφατα πάνω από τις ΗΠΑ, αλλά το συγκεκριμένο έμεινε περισσότερο στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Εξετάζουν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες συστημάτων παρακολούθησης

ΗΠΑ: Δεύτερο κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι

Είναι κατασκοπευτικό επιμένουν οι ΗΠΑ παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου