Ιογενής συναγερμός - «Όταν η οργή ξεπερνά τον φόβο»

Ιογενής συναγερμός - «Όταν η οργή ξεπερνά τον φόβο»

Ο Κινέζος ακαδημαϊκός Σου Ζανγκρούν ερευνητής του Φιλελεύθερου Ινστιτούτου Unirule υποστηρίζει ότι η κουλτούρα της καταπίεσης συνέβαλε στην κατάσταση που ζει η Κίνα τώρα, ύστερα από το ξέσπασμα του κορονοϊού. 

Τον Ιούλιο του 2018, ο καθηγητής δικαίου του Πανεπιστήμιου Tsinghua Σου Ζανγκρούν έγραψε ένα μακροσκελές δοκίμιο στην επιθεώρηση «China Heritage» στο οποίο ασκούσε σφοδρή κριτική στο πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζίνπίνγκ με αφορμή την κατάργηση των ορίων της θητείας του. Εκεί ο Σου προειδοποιούσε για τους κινδύνους της «ενός ανδρός αρχής», τη γραφειοκρατία του ΚΚ και την αδυναμία των αξιωματούχων να προχωρήσουν στο «μέλλον».

Η κριτική του Κινέζου ακαδημαϊκού στον Σι Τζινπίνγκ είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο και να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Σήμερα η μόνη του θεσμική ιδιότητα είναι αυτή του ερευνητή στο Unirule, το μοναδικό φιλελεύθερο Ινστιτούτο της Κίνας το οποίο ωστόσο βρίσκεται υπό διωγμό από τη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Unirule of Economics ιδρύθηκε το 1993 την εποχή του πρόεδρου Ζιανγκ Ζεμίν από τους οικονομολόγους Μάο Γιούσι και Σενγκ Χονγκ με σκοπό να προωθήσει τις αρχές του φιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων πολιτικών και οικονομικών. Εν τούτοις, το 2019 το Πεκίνο του αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας διότι «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις».

Παρόλα αυτά, ο Σου δεν πτοήθηκε και πριν λίγες μέρες επανήλθε με ένα νέο δοκίμιο αυτή τη φορά με αφορμή το ξέσπασμα του κορονοιού. Στο κείμενο του με τίτλο «Όταν η οργή ξεπερνά τον φόβο», τονίζει αναφερόμενος στο σύστημα διακυβέρνησης της Κίνας «Πρόκειται για ένα σύστημα που μετατρέπει κάθε φυσική καταστροφή σε ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή. Η επιδημία του κορονοϊού έχει αποκαλύψει τον σάπιο πυρήνα της κινεζικής διακυβέρνησης».

Το δοκίμιο αυτό, ήρθε την ώρα που η οργή στη Κίνα ξεχειλίζει ύστερα από τον θάνατο του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του ιού, έχοντας αποκαλύψει πρώτα τη συγκάλυψη που επιχειρούσαν οι τοπικές αρχές της Ουχάν. Με αφορμή την υπόθεση του Λι, ο Σου και άλλοι Κινέζοι ακαδημαϊκοί υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή προς τη κυβέρνηση στην οποία ζητούν να ζητήσει συγνώμη από την οικογένεια του γιατρού.

Στη συνέχεια ο Σου γράφει «Οι αρχαίοι έλεγαν ότι είναι ευκολότερο να φράξουμε έναν ποταμό παρά να σιωπήσουμε τη φωνή του λαού». Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είναι οι κυβερνώντες στον έλεγχο του διαδικτύου, δεν μπορούν να κλείσουν1,4 δισεκατομμύρια στόματα στην Κίνα. Και έτσι, οι πρόγονοί μας θα αποδειχθεί ότι είχαν δίκιο».

Κλείνοντας το δοκίμιο των 10.000 λέξεων ο ακαδημαϊκός επικαλείται τους στίχους του ποιητή Ντίλαν Τόμας: «Μην πας με καλοσύνη στη καλή νύχτα...Με οργή, οργή στο φως που ξεψυχάει».