ΗΑΕ: Επιστρέφει τις επόμενες ημέρες στην Τεχεράνη ο πρεσβευτής τους

ΗΑΕ: Επιστρέφει τις επόμενες ημέρες στην Τεχεράνη ο πρεσβευτής τους

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν την Κυριακή ότι ο πρεσβευτής τους στο Ιράν, Σαΐφ Μοχάμεντ Αλ Ζάαμπι, θα επιστρέψει στην Τεχεράνη «τις επόμενες ημέρες», περισσότερα από έξι χρόνια αφότου το αραβικό κράτος του Κόλπου υποβάθμισε τις σχέσεις του με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η κίνηση είναι σύμφωνη με τις προσπάθειες των ΗΑΕ για ενίσχυση των σχέσεων με το Ιράν «για την επίτευξη των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα ΗΑΕ υποβάθμισαν τους δεσμούς τους με το Ιράν αφού η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με την Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2016. Η κίνηση ακολούθησε μετά την εισβολή στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη από Ιρανούς διαδηλωτές, καθώς το Ριάντ εκτέλεσε έναν εξέχοντα σιίτη κληρικό.

Μετά από χρόνια εχθρότητας σε διαφορετικές πλευρές γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να συνεργάζονται ξανά με την Τεχεράνη το 2019 μετά από τις επιθέσεις στα ύδατα του Κόλπου και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας εν μέσω αυξημένων εντάσεων μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Πέρυσι, η σουνιτική μουσουλμανική δύναμη, η Σαουδική Αραβία, κινήθηκε για να βελτιώσει τους δεσμούς με το αντίπαλο σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν με απευθείας συνομιλίες. 

Ριάντ και  Άμπου Ντάμπι θέλουν να συγκρατήσουν τις εντάσεις καθώς επικεντρώνονται στις οικονομικές προτεραιότητές τους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν που εκτείνονται περισσότερο από έναν αιώνα, με το εμιράτο του Ντουμπάι να είναι εδώ και καιρό ένας από τους κύριους δεσμούς του Ιράν με τον έξω κόσμο.

Το άλλο κράτος του Κόλπου, το Κουβέιτ, διόρισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τον πρώτο του πρεσβευτή στο Ιράν από το 2016. Στη συνέχεια, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ριάντ, είχε ανακαλέσει τον απεσταλμένο του στην Τεχεράνη διατηρώντας τις σχέσεις στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής.