Η υπόσχεση του Ισραήλ για απάντηση στο μακελειό και η διεθνής ανησυχία
AP
AP

Η υπόσχεση του Ισραήλ για απάντηση στο μακελειό και η διεθνής ανησυχία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε το Σάββατο μια «ισχυρή, ταχεία και ακριβή» απάντηση στην επίθεση που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος ένοπλος σε συναγωγή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει στείλει περισσότερες δυνάμεις στη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση της Παρασκευής, σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, ενώ δύο ακόμα τραυματίστηκαν από επίθεση 13χρονου Παλαιστίνιου, επίσης στην Ιερουσαλήμ, το Σάββατο.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο», δήλωσε ο Νετανιάχου, καθώς συγκαλούσε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο, όπως είπε, θα επιδιώξει την αύξηση των αδειών οπλοφορίας για πολίτες που επιτρέπεται να φέρουν όπλο, ώστε να προστατεύονται από τις επιθέσεις σε δρόμους.

Το Σάββατο, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας Ισραηλινών περαστικών, τραυματίζοντας δύο, προτού τον πυροβολήσει και τον τραυματίσει ο ένας εξ αυτών, σύμφωνα με την αστυνομία, στο Σιλουάν, μια παλαιστινιακή συνοικία που βρίσκεται κάτω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο τέλος ενός μήνα αυξανόμενων συγκρούσεων και ακολούθησαν μια ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων επτά ένοπλοι και ανταλλαγή πυροβολισμών στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ένα επιπλέον τάγμα εστάλη στη Δυτική Όχθη για να ενισχύσει τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις, ωστόσο ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και η σύντομη διασυνοριακή ανταλλαγή πυρών με τη Γάζα έληξε χωρίς θύματα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, όπου οι συγκρούσεις έχουν επιδεινωθεί εδώ και μήνες.

Η επιδρομή της Πέμπτης ήταν η πιο θανατηφόρα των τελευταίων ετών στη Δυτική Όχθη, όπου το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του μετά από μια σειρά θανατηφόρων παλαιστινιακών επιθέσεων στους δρόμους στις πόλεις του πέρυσι.

Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι -ένοπλοι και άμαχοι- έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις αρχές του μήνα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δεν έκανε καμία αναφορά στους πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ σε δήλωση που δημοσίευσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA και κατηγόρησε το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, η οποία έχει περιορισμένες κυβερνητικές εξουσίες στη Δυτική Όχθη, ανέστειλε τις συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας, μετά την επιδρομή της Πέμπτης στη Τζενίν.

Το μακελειό στη συναγωγή

Η επίθεση της Παρασκευής έξω από συναγωγή ήταν η φονικότερη στην περιοχή της Ιερουσαλήμ από το 2008. Πραγματοποιήθηκε σε μια γειτονιά που βρίσκεται σε έδαφος που το Ισραήλ προσάρτησε στην Ιερουσαλήμ μετά την κατάληψή της στον Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967.

Ο ένοπλος, Χαϊρ Αλκάμ, ήταν ένας 21χρονος Παλαιστίνιος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα 14χρονο αγόρι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τους πυροβολισμούς και ο πατέρας του Αλκάμ δήλωσε στο Reuters ότι ο γιος του δεν είχε δεσμούς με μαχητές.

Σαράντα δύο ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς του, είχαν συλληφθεί, όπως δήλωσε η αστυνομία. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα προτείνει επίσης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κυρώσεις κατά των οικογενειών των επιτιθέμενων.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Αλκάμ έφτασε στις 20:15 και άνοιξε πυρ με ένα πιστόλι, χτυπώντας αρκετούς ανθρώπους πριν σκοτωθεί από την αστυνομία.

Ο Σιμόν Ίσραελ, 56 ετών, που ζει σε κοντινή απόσταση, δήλωσε ότι η οικογένειά του ξεκινούσε το δείπνο του Σαββάτου όταν άκουσε πυροβολισμούς και φωνές. Άνοιξε το παράθυρο και είδε τον γείτονά του να τρέχει στον δρόμο για να φωνάξει την αστυνομία.

«Του είπα Έλι, μην πας εκεί. Έλι μην πας. Παντρεύτηκε μόλις πριν από ένα χρόνο. Ένας καλός γείτονας, σαν αδελφός. Έτρεξε. Τον είδα να πέφτει εκεί», δήλωσε ο Ισραέλ στο Reuters.

«Η Νάταλι, η γυναίκα του, έτρεξε πίσω του. Είδε κάποιον εδώ και προσπαθούσε να τον επαναφέρει. Ο τρομοκράτης ήρθε και την πυροβόλησε από πίσω και τη σκότωσε και αυτή», είπε.

Στο Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που διαδήλωναν κατά των σχεδίων του Νετανιάχου να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ, ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους τηρώντας ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς.

Ο ένοπλος ήταν συγγενής ενός 17χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε την Τετάρτη σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις σε προσφυγικό καταυλισμό της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο πατέρας του, ο Μούσα Αλκάμ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο γιος του επεδίωκε εκδίκηση. «Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος νέος που μαρτυρεί και αυτό που έκανε είναι πηγή υπερηφάνειας», δήλωσε ο Αλκάμ.

Διεθνής καταδίκη

Σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ όπου νοσηλεύονται θύματα της επίθεσης, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι θα πιέσει για περισσότερες άδειες οπλοφορίας.

«Θέλω τα όπλα στους δρόμους. Θέλω οι Ισραηλινοί πολίτες να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους», δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος ηγείται του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι θα απαιτήσει την επιτάχυνση των ισραηλινών σχεδίων κατασκευής οικισμών στη Δυτική Όχθη, την οποία το κόμμα του ελπίζει να δει τελικά να προσαρτάται, αν και δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι ο Νετανιάχου θα ικανοποιήσει τα αιτήματά του.

Τόσο ο Μπεν-Γκβιρ όσο και ο Σμότριχ είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Νετανιάχου.

Οι πυροβολισμοί της Παρασκευής, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καταδικάστηκαν από τον Λευκό Οίκο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε σε «ύψιστη αυτοσυγκράτηση».

Μια Ουκρανή ήταν μεταξύ των νεκρών, δήλωσε στο Κίεβο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος, αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, καταδίκασαν τους πυροβολισμούς, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα από τα πολλά αραβικά κράτη που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ πριν από μόλις δύο χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ, καταδίκασε τη στοχοποίηση αμάχων και δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξήρε την επίθεση, όπως και η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε το Σάββατο ότι η περιοχή οδεύει προς κλιμάκωση.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Νετανιάχου: Η απάντησή μας θα είναι δυνατή, γρήγορη και ακριβής