Η σκληρή διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν

Η σκληρή διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν

Η επιστροφή του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα την ύστατη ώρα έφερε κάποια ελπίδα. Ωστόσο, ο ορισμός ενός σκληροπυρηνικού αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις, όπως διαφαίνεται από την Τεχεράνη και η πρόοδος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δείχνουν πως θα υπάρχουν εξελίξεις πριν τις συναντήσεις στη Βιέννη.

Το ενδεχόμενο της ολικής ρήξης μετά τον τερματισμό του έκτου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των Μεγάλων Δυνάμεων φαινόταν πιθανό. Η Τεχεράνη είχε διαμηνύσει σε όλους τόνους προς τη Δύση πως εάν η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΑ) εξέδιδε ακόμα μία επικριτική ανακοίνωση, θα αποσυρόταν οριστικά από τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, έπειτα και από παρέμβαση της Ρωσίας, το Ιράν αποφάσισε να επιτρέψει την εγκατάσταση νέου μηχανισμού παρακολούθησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση του Ιμπραίμ Ραϊσί, αλλά και συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων από σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος προϊδεάζει βέβαια για μία εξαντλητική διαπραγμάτευση.

Το ζήτημα απασχολεί όλο αυτό το διάστημα τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τις περιφερειακές δυνάμεις. Η κατοχή πυρηνικών όπλων από ένα κράτος όπως το Ιράν μπορεί να αλλάξει βασικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον ήταν ενδεικτική της στάσης του Ισραήλ εναντίον της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τεχεράνη, ιδιαίτερα έπειτα από την εκλογή ενός βασικού εκπροσώπου του σκληροπυρηνικού θρησκευτικού κατεστημένου. Βέβαια, πλέον το Ισραήλ επιζητά τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής.

Ωστόσο, η αναβίωση της συμφωνίας του 2015 δεν φαίνεται να είναι εφικτή, ακόμα και αν φαινομενικά συμφωνούν οι βασικοί εταίροι κι η ΔΕΑΑ καταβάλει προσπάθειες για την απενεργοποίηση των ελέγχων.

Το Ιράν όλο αυτό το διάστημα αρνούνταν τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων του σε πραγματικό χρόνο, μέσω καμερών και έχει προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε σημείο, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει γυρισμός. Ο εμπλουτισμός του ουρανίου έχει φτάσει στο 60%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και η Τεχεράνη μπορεί να έχει το απαιτούμενο υλικό, ώστε να παράγει το πρώτο της πυρηνικό όπλο τον επόμενο μήνα.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, έχουν επηρεάσει σημαντικά την οικονομία του Ιράν, επιδεινώνοντας κατά πολύ τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού. Παρά την οικονομική κρίση πάντως, στην Τεχεράνη υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως από τη στιγμή που αποκτήσει πυρηνικά όπλα, η κατοχή τους θα γίνει δεκτή στη διεθνή κοινότητα.