Η Ρωσία προκαλεί την ενεργειακή κρίση για πολιτικές σκοπιμότητες
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Η Ρωσία προκαλεί την ενεργειακή κρίση για πολιτικές σκοπιμότητες

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας επέρριψε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αναφέροντας ότι περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «ενισχυμένων γεωπολιτικών εντάσεων», υπονοώντας ότι η Μόσχα έχει κατασκευάσει μια ενεργειακή κρίση για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι ο ΔΟΕ, ο οποίος εκπροσωπεί πολλές μεγάλες χώρες που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, πίστευε ότι η Ρωσία συγκρατεί τουλάχιστον το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να στείλει στην Ευρώπη, ενώ αποστραγγίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχονται από τη Ρωσία για να ενισχύσει την εντύπωση σφιχτών προμηθειών.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στενότητας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας», είπε ο Μπιρόλ. «Θα σημειώσω ότι οι σημερινές χαμηλές ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία».

Ο Μπιρόλ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον ένα τρίτο - αυτό είναι το βασικό μήνυμα».

Τα σχόλια του Birol είναι στραμμένα στο ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση δεδομένου ότι ως συνέπεια αυτού έρχεται το ότι τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη προετοιμάζονται για απότομες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, μετά την εκτίναξη των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Gazprom έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων και επέριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποφάσεις να κινηθούν προς την ευμετάβλητη βραχυπρόθεσμη τιμολόγηση της αγοράς. Υποστήριξε επίσης ότι οι Γερμανοί πελάτες φυσικού αερίου μεταπωλούν ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία αντί να καλύπτουν τις ανάγκες της δικής τους αγοράς.

Άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν ο κρύος χειμώνας του περασμένου έτους, η λιγότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η έντονη καλοκαιρινή ζήτηση για αποστολές υγρού αερίου στην Ασία.

Ο Μπιρόλ επιτέθηκε λέγοντας ευθέως ότι «η Ρωσία χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση στη Δυτική Ευρώπη. Η Ρωσία έχει μετακινήσει χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και έχει ζητήσει να αποκλειστεί οριστικά η Ουκρανία από την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θέλει επίσης οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τον αγωγό Nord Stream 2 που θα παρακάμπτει άλλες χώρες και θα αρχίσει να φέρνει φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη, αλλά βρίσκει αντίθετες την Ουκρανία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ.»