Η πρώτη σημαντική ήττα του Τραμπ

Η πρώτη σημαντική ήττα του Τραμπ

Στο πλαίσιο ευρύτερου πακέτου εσωτερικής πολιτικής, ο Λευκός Οίκος είχε συμπεριλάβει διάταξη που προέβλεπε δεκαετή αναστολή εφαρμογής πολιτειακών κανονισμών για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Η ρύθμιση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν τοπικοί (πολιτειακοί) νόμοι που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • τη χρήση πορνογραφικών και πολιτικών deepfakes,
  • την πλαστογράφηση εικόνας και ήχου μέσω ΑΙ,
  • και την προστασία πολιτών από παραπλάνηση ή παραβίαση ιδιωτικότητας μέσω τεχνολογιών ΑΙ.

Η πρόβλεψη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ακαδημαϊκούς, φορείς πολιτικών δικαιωμάτων, κρατικές αρχές και μέρος της τεχνολογικής κοινότητας, καθώς θα αφαιρούσε από τις πολιτείες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν εγκαίρως κινδύνους από τη ραγδαία εξάπλωση της ΑΙ. Παρ’όλα αυτά, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Κονγκρέσσο.

Την 1η Ιουλίου 2025 όμως, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (99-1) τροπολογία για την αφαίρεση της διάταξης αυτής από το νομοσχέδιο. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμο βήμα υπέρ της τοπικής ρυθμιστικής αυτονομίας και της προστασίας των πολιτών, καθώς διατηρεί το δικαίωμα των πολιτειών να θεσπίζουν νόμους σχετικούς με την ΑΙ.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον πρόεδρο για να τεθεί σε ισχύ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία 

Τι ισχύει σήμερα

Η Βουλή μπορεί:

  • Να συμφωνήσει με τη νέα εκδοχή και τότε το νέο τροποποιημένο νομοσχέδιο  πάει στον Πρόεδρο.
  • Να διαφωνήσει και τότε συγκροτείται επιτροπή συμφιλίωσης (conference committee) για να βρουν κοινό κείμενο. Είναι όμως πολιτικά δύσκολο να υπαναχωρήσει η Γερουσία με αυτό το συντριπτικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ΤΕΞΑΣ που είναι παραδοσιακά «Ρεπουμπλικανική» πολιτεία έχει ψηφίσει κανονιστικό πλαίσιο που στην ουσία δεν διαφέρει από αυτό της ΕΕ. Εάν τελικά επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ το νέο νομοσχέδιο και επειδή δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που να ρυθμίζει συνολικά την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ, τότε οι πολιτείες μπορούν να συνεχίσουν να νομοθετούν αυτόνομα για ζητήματα όπως τα deepfakes, τη χρήση facial recognition και την ευθύνη των εταιρειών τεχνολογίας και φυσικά υπάρχει αυξανόμενη πολιτική πίεση για την κατάρτιση ενιαίου, υπεύθυνου ομοσπονδιακού πλαισίου για την ΑΙ, το οποίο να διασφαλίζει και καινοτομία και κοινωνική προστασία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι, έμμεσα, απομακρύνονται οι πιέσεις στις προσεχείς συζητήσεις για τους Δασμούς να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το AI Αct .


* O Αντώνης Παπακώστας είναι πρώην στέλεχος ΕΕ και Επιστημονικός Συνεργάτης, ΕΛΙΑΜΕΠ.

* O Γιώργος Μητακίδης είναι πρώην Διευθυντής στο Πρόγραμμα ESPRIT της ΕΕ.