Η πρώτη εγκατάλειψη «ρωσικού» εδάφους από τον Πούτιν
AP
AP
Χερσώνα

Η πρώτη εγκατάλειψη «ρωσικού» εδάφους από τον Πούτιν

Ακόμη κι αν πρόκειται για πρόσκαιρη αναδίπλωση, κίνηση δηλαδή τακτικής, η εγκατάλειψη «ρωσικού εδάφους» από τη Ρωσία αποτελεί μια σημαντική ήττα για το Κρεμλίνο. Η αναφερόμενη ως μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου ηττάται, έστω προσωρινά, από μία μικρή περιφερειακή ευρωπαϊκή χώρα. Η Ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι στην μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που είχε κατακτήσει το Κρεμλίνο.

Το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή ημέρα θα καταγραφεί με μελανά χρώματα στην ιστορία της χώρας. Ο ρωσικός στρατός δεν κατάφερε να διατηρήσει έδαφος, που μετά από την προσάρτηση, θεωρείται για τους ίδιους, μέρος της ρωσικής επικράτειας.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βολιδοσκοπεί δυνατότητα εκτόνωσης της κατάστασης, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος, ενώ άλλοι υπολογίζουν ότι ο ρωσικός στρατός θα επιστρέψει και πάλι. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει δυσφορία στην ρωσική πρωτεύουσα, με κάποιους αναλυτές, όπως ο Π. Ακόποφ του πρακτορείου RIA Novosti, να φτάνουν στο σημείο να παραλληλίσουν την κριτική που ασκείται στον διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν (κατ' επέκταση στην ρωσική ηγεσία) με την εμφυλιοπολεμική ατμσόσφαιρα της Ρωσίας το 1916. Τότε, όταν ο τότε Ρώσος πρωθυπουργός Μπόρις Στούρμερ είχε κατηγορηθεί για μυστικές συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης με την Γερμανία.

Μία πολιτική κρίση στη Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται απίθανη, αφού κανείς από τους στόχους που τέθηκαν κατά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δεν έχει επιτευχθεί. Αντί για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, δηλαδή αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο και «απελευθέρωση» των Ρώσων της χώρας από τους Ναζιστές, οι Ρώσοι σήμερα βλέπουν τον Ζελένσκι να υψώνει την Ουκρανική σημαία στην Χερσώνα.

Ο χρόνος πλέον δεν είναι υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, και αν δεν καταφέρει να αντιστρέψει σύντομα την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, η κριτική σε βάρος του θα αυξηθεί. Αλλωστε, δεν συναντά κανείς εύκολα στην σημερινή Ρωσία, άρθρα τα οποία να ασκούν έντονη κριτική στην ηγεσία του στρατού, και επομένως και κατά του Κρεμλίνου. Και μπορεί οι όποιες στρατιωτικές αποτυχίες της Μόσχας να μην αποδυναμώνουν την ισχύ του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως γράφουν μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης, για τον οποίο είναι «δύσκολο να χάσει αυτόν τον πόλεμο, όσο και να τον κερδίσει», ωστόσο τα ρήγματα στο ρωσικό αφήγημα ολοένα μεγαλώνουν. 

* Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι Διεθνολόγος