Η νέα ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Η νέα ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση του 7ου Στόλου των ΗΠΑ πως το αντιτορπιλικό USS Benfold πραγματοποίησε μία διέλευση ρουτίνας από το Στενό της Ταϊβάν μέσω διεθνών υδάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν σημαντικό να διατηρούν τη ναυτική τους παρουσία στην περιοχή, ενώ η Κίνα θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιβεβαιώσει την υποστήριξη του προς την Ταϊβάν.

Ήδη λίγο καιρό ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε ταράξει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για το ζήτημα, δηλώνοντας πως αν υπάρξει κινέζικη εισβολή στην Ταϊβάν θα τύχει στρατιωτικής απάντησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο κι αν στην Ταϊπέι άκουσαν με ανακούφιση τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, το Πεκίνο έλαβε το μήνυμα πως η Ουάσιγκτον έχει στραμμένο το βλέμμα της στη νοτιά σινική θάλασσα.

Το Πεκίνο θεωρεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ταϊβάν να έχει μία πιο δυναμική συμπεριφορά και να μην ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της. Σε αυτό το σημείο οι Κινέζοι ταυτίζονται με την οπτική των εταίρων τους στη Μόσχα, όπου η ρωσική προπαγάνδα τονίζει πως η Ουάσιγκτον ξεσήκωσε τους Ουκρανούς να αντισταθούν στις βουλές της Μόσχας.

Αντιστοίχως στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως η Κίνα θέλει να κάνει με την Ταϊβάν, κάτι ανάλογο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Άλλωστε στην Ταϊπέι έχουν αποκαλύψει πως σύμφωνα με τους κινεζικούς σχεδιασμούς μία κινεζική απόβαση στο νησί θα είναι πλήρως υλοποιήσιμη μέχρι το 2025, αν όχι νωρίτερα. Άλλωστε στην Ουάσιγκτον οι προθέσεις της Κίνας αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης, ακόμα και ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο συντονισμός με τις χώρες της Ευρώπης και οι πολλαπλές κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, έχουν κι ως έμμεσο αποδέκτη την Κίνα, σκοπεύοντας να καταστήσουν σαφές πως σε μία παρόμοια περίπτωση θα υπάρξει μία ανάλογη απάντηση. Σε περίπτωση, δηλαδή που η Κίνα αποφασίσει να κάνει πράξη την πολιτικής της «Ενιαίας Κίνας», θα γνωρίζει πως στη Δύση και θέλουν και μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε μία τόσο μεγάλη δύναμη. Ωστόσο, είναι σαφές πως τα μεγέθη μεταξύ της μάλλον μικρομεσαίας οικονομίας της Ρωσίας πλέον και της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως, της Κίνας, είναι σαφώς διαφορετικά.

Στο Πεκίνο βέβαια βλέπουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να εμπλέκονται σε πολλά μέτωπα, από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι και το Ιράν, όπου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε για πρώτη φορά, πως η χρήση βίας για αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν αποτελεί ύστατη λύση. Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερεξαπλώνονται, το Πεκίνο θέλουν να τους ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι τόσο εύκολο να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στα μέρη τα οποία η Κίνα έχει ορίσει ως σφαίρα επιρροής της, ειδικά όσον αφορά στην Ταϊβάν.