Η Μόσχα υπόσχεται «πλήρη προστασία» στις κατεχόμενες περιοχές
AP
AP
Ουκρανία

Η Μόσχα υπόσχεται «πλήρη προστασία» στις κατεχόμενες περιοχές

Η Ρωσία επιχείρησε να υπερασπιστεί τον επτάμηνο πόλεμο της στα Ηνωμένη Έθνη, με τον υπουργό Εξωτερικών να ισχυρίζεται ότι οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, όπου διεξάγονται τα αμφιλεγόμενης εγκυρότητας δημοψηφίσματα, θα βρίσκονται υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας, εάν προσαρτηθούν στη Μόσχα.

Τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, με στόχο την προσάρτηση εδαφών που η Ρωσία κατέλαβε δια της βίας με την εισβολή της τον περασμένο Φεβρουάριο, διεξάγονται για τρίτη ημέρα, σήμερα Κυριακή. Το ρωσικό Κοινοβούλιο μπορεί να προχωρήσει στην επισημοποίηση της προσάρτησης τις επόμενες ημέρες.

Με την ενσωμάτωση του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να εκλάβει την ουκρανική αντεπίθεση για την απελευθέρωση των τεσσάρων περιφερειών, ως επίθεση προς την ίδια τη Ρωσία.

Η προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, αυξάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όπλα που έχουν σταλεί από τις χώρες της Συμμαχίας.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «απάτη», για να δικαιολογηθεί η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και η μερική επιστράτευση εφέδρων, μετά τις πρόσφατες ρωσικές απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη την πρώτη στρατιωτική κινητοποίηση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κίνηση προκάλεσε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Ρωσία και οδήγησε πολλούς άνδρες σε ηλικία στράτευσης να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δύο Ρώσοι βουλευτές εξέφρασαν την Κυριακή τα παράπονά τους για τη διαδικασίας της επιστράτευσης, δίνοντας εντολή στους περιφερειακούς αξιωματούχους να χειριστούν την κατάσταση και να λύσουν γρήγορα τις «υπερβολές» που έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, ο Λαβρόφ προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, επαναλαμβάνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου ανήλθε στην εξουσία παράνομα και αποτελείται από νεοναζί.

Επίσης, υποστήριξε πως οι αντιδράσεις σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», περιορίζονται στις ΗΠΑ και στις χώρες που βρίσκονται υπό την κυριαρχία τους. Σημειώνεται ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών στη ΓΣ ψήφισαν για καταδίκη της Ρωσίας, απαιτώντας την απόσυρση των στρατευμάτων της.

Μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι περιοχές όπου διεξάγονται δημοψηφίσματα θα τεθούν υπό την «πλήρη προστασία» της Μόσχας, εάν προσαρτηθούν στη Ρωσία.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα είχε λόγους να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τις προσαρτημένες περιοχές, υποστήριξε ότι η ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων και των εδαφών«που θα κατοχυρωθούν περαιτέρω» στο ρωσικό Σύνταγμα στο μέλλον, «είναι υπό την πλήρη προστασία του κράτους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι ρωσικές αναφορές για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι «απολύτως απαράδεκτες» και το Κίεβο δεν θα ενδώσει σε αυτές τις απειλές.

Προσάρτηση

Η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενδέχεται να συζητήσει νομοσχέδια που ενσωματώνουν στη Ρωσία τα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας, την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το Σάββατο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η Δούμα θα μπορούσε να εξετάσει το νομοσχέδιο την ίδια μέρα, ενώ και το RIA Novosti, επικαλούμενο επίσης ανώνυμη πηγή, μετέδωσε πως ο Πούτιν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίσημη ομιλία σε μια έκτακτη κοινή συνεδρίαση και των δύο Βουλών την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα δημοψηφίσματα, που οργανώθηκαν βιαστικά μετά την ουκρανική αντεπίθεση που απελευθέρωσε μέσα στον Σεπτέμβριο πολλά εδάφη που είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, προσφέρουν μια ευκαιρία στους κατοίκους αυτών των περιοχών να εκφράσουν την άποψή τους.

Το έδαφος που ελέγχεται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ή από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στις τέσσερις περιφέρειες αποτελεί το 15% της ουκρανικής επικράτειας. Προσθέτοντας την Κριμαία, την οποία η Μόσχα είχε προσαρτήσει το 2014, η Ρωσία θα έχει αποκτήσει μια έκταση περίπου ίση με την πολιτεία της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιφέρειες, με μόνο το 60% της περιφέρειας του Ντονέτσκ να ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις ή τις δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του θα ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. «Θα απελευθερώσουμε σίγουρα ολόκληρη τη χώρα μας, από τη Χερσώνα έως την περιφέρεια του Λουχάνσκ και από την Κριμαία ως την περιφέρεια του Ντονέτσκ», διεμήνυσε.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν την Κυριακή για επιθέσεις σε αμάχους, με τον ουκρανικό στρατό να καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους το τελευταίο 24ωρο.

Όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν drones για να επιτεθούν στο κέντρο της Οδησσού, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα. Η Ρωσία αρνείται ότι επιτέθηκε εναντίον αμάχων.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξενοδοχείο στην πόλη της Χερσώνας, σκοτώνοντας δύο άτομα. Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την πόλη της νότιας Ουκρανίας από τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε επίσης, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Πηγή: Reuters